Зима

Зима
Пролет

3 декември 2015 г.

Нападателите в САЩ са Саид Фарук и Ташфин Малик

Двамата откриха огън в центъра Инланд за социални грижи в Сан Бернардино и отнеха живота на 14 души
 
Двама души са извършили най-кървавото масово убийство в САЩ от три години, предаде Франс прес, потвърди полицията в град Сан Бернардино, щата Калифорния.

Става дума за мъж и жена, съответно на 28 години и на 27 години. Той е идентифициран като Саид Фарук, а тя - като Ташфин Малик. Мъжът е гражданин на САЩ, а националността на жената не е известна засега.

Двамата откриха огън в центъра Инланд за социални грижи в Сан Бернардино и отнеха живота на 14 души. 17 човека бяха ранени, някои от които са в тежко състояние.

Двамата нападатели бяха ликвидирани няколко часа след масовото убийство, по време на престрелка с полицията на пътна артерия в Калифорния.

Саид Фарук е работел в Сан Бернардино. Той е бил общински служител, предаде Ройтерс.

Според медии, цитирани от ТАСС, Фарук е работел в социалните служби на Сан Бернардино и е бил контрольор по качеството на храните. Франс прес пък посочва, че той от пет години е бил специалист по околната среда в отдела за обществено здраве в общината на Сан Бернардино.

Двамата нападатели откриха огън по участниците в парти в центъра за социални грижи Инланд, който е агенция за предоставяне на социални услуги и осигуряване на социални грижи за инвалиди, основно деца.

Според Джеръд Бъргуан, шеф на полицията в Сан Бернардино, Саид Фарук е присъствал на партито, после го е напуснал и след това се е върнал с Малик, за да открие огън по участниците в него. Медии по-рано съобщиха, че Фарук напуснал партито след пререкание.

В хода на издирване на нападателите полицията стигнала до къща в съседния град Редландс и в близост до нея открила предполагаемата кола, с която избягали убийците. Последвало преследване на автомобила, в който били заподозрените и те открили огън по полицията, а накрая загинали в престрелка.

Според близки на Фарук и Малик двамата били женени, предаде Асошиейтед прес.

Според първоначалните информации, изнесени от началника на полицията в Сан Бернардино Джеръд Бъргуан, по време на партито избухнал спор и един от присъстващите напуснал тържеството. После на място се появили няколко души, които открили огън по празнуващите, посочи Бъргуан, без да уточнява дали става за двама или трима нападатели, предаде Франс прес.

Говорителката на местната полиция, сержант Вики Сервантес пък каза, че свидетели са разказали за между един и трима нападатели, предаде Асошиейтед прес.

Двамата извършители на атаката бяха ликвидирани малко след масовото убийство. Става дума за мъж и за жена, засечени от полицията в черен автомобил 4х4.

Четири часа след атаката полицията прехванала на магистрала автомобила, за който подозирала, че превозва предполагаеми заподозрени за атаката и между хората в колата и полицията започнала престрелка. Двама души - мъж и жена - са били ликвидирани. Те били в паравоенни дрехи и носели автомати и пистолети. По време на престрелката един от тях е хвърлил и взривно устройство по полицията, но то не се задействало, посочва ТАСС.

Според Дейвид Боудич, представител на ФБР в Лос Анджелис, не може да се изключва хипотезата за терористичен акт.

Трети човек е бил арестуван, но засега не е доказано, че той е замесен в атаката, посочи Джеръд Бъргуан и добави, че около колата, в която са били ликвидирани двамата основни заподозрени, е имало "подозрителни неща, будещи безпокойството на полицията".

Заради това са били повикани специализирани екипи за обезвреждане на експлозиви, които с помощта на робот са проникнали в колата и са извадили оттам само тялото на единия убит заподозрян, а тялото на втория убит лежало до автомобила.

Тази масова стрелба се различава от останалите масови убийства, извършени досега в САЩ. При нея има няколко извършители, а в другите случаи ставаше дума най-често за един извършител с душевни проблеми, често пъти.

Според Джеръд Бъргуан стрелците са подготвили нападението си, като че ли са били на мисия, предаде Франс прес. Стрелбата потресе американския президент Барак Обама, който изказа съболезнования на семействата на жертвите. Той изрази съжаление, че подобни масови стрелби се повтарят в САЩ и нямат еквивалент на други места по света.

Равносметката от това масово убийство го превръща в най-тежкото от декември 2012 г., когато неуравновесен младеж уби 26 души в училището Санди Хук в град Нютаун, в щата Кънектикът, от които 20 бяха деца, а 6 бяха преподаватели, отбелязва Франс прес.

По повод новото масово убийство 63-годишната годишната Оливия Наваро, жителка на Сан Бернардино, разказва, че й се обадила по телефона дъщеря й Джамила, която се намирала в сградата на центъра за социални услуги, в който се оказвали грижи основно на деца инвалиди. "Дъщеря ми каза, че има стрелци в сградата и че няколко души са се затворили в една от стаите на центъра и са изгасили лампите", казва Наваро пред Франс прес, като едва сдържа сълзите си.

След масовото убийство американските телевизии показаха кадри, на които се вижда как екипи на Бърза помощ оказват помощ на улицата пред агенцията.

Заради убийството училищата в Сан Бернардино получиха инструкции да не пускат децата навън, а жителите на градчето да не излизат. В Сан Бернардино, който е на един час път от Лос Анджелис и който е с население от 214 000 души, са разположени стотици членове на силите на реда, подкрепяни от агенти на ФБР.

Над Сан Бернардино прелитат хеликоптери. Хеликоптери прелитат и над мястото, на което бяха ликвидирани двама заподозрени за стрелбата.

Засега мотивите за новото нападение не са известни, посочва Ройтерс.

В процеса на търсене на виновните за новото нападение органите на реда са стигнали и до дом в съседния град Редландс, но Боудич посочи, че федерални агенти и местни полицаи все още са проникнали вътре, защото се опасяват, че там може да има експлозиви, посочва Ройтерс.

В самата социална агенция, в която беше извършено масовото убийство, били открити няколко подозрителни неща, в това число и едно за което се предполага, че може да е потенциално взривно устройство, посочва Ройтерс.

Новата стрелба беше извършена само пет дни след масова стрелба в център за семейно планиране в щата Колорадо, която предизвика гнева на Обама и породи за пореден път дебат за регламентиране на носенето на огнестрелни оръжия в САЩ.
 

След новото масово убийство политици веднага реагираха. Хилари Клинтън заяви в Тwitter, че отказва да приеме подобни неща за нормални в САЩ и каза, че всички трябва да действат, за да сложат незабавно край на насилието, при което са използвани огнестрелни оръжия. Доналд Тръмп пък каза, че мисли и се моли за жертвите, близките им и за силите на реда.

Към 27 ноември в САЩ са извършени 351 масови стрелби през 2015 г., което означава повече от една стрелба на ден, според сайтът Шутингтракър, който събира данни за стрелби в САЩ, в които има най-малко 4 жертви, било то убити или ранени, посочва Франс прес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар