Зима

Зима
Пролет

10 декември 2015 г.

"Без майки няма деца. Без деца няма България"

С плакати "Спрете геноцида над децата в България" и "Децата на България - изчезващ вид" майки протестираха пред парламента.

Основните искания са обвързване на минималната работна заплата с майчинството през втората година, увеличение на детските и места в детските градини. 


Има пари за други неща, а няма пари за бъдещето на България, коментираха майките, които застанаха с бебешките колички пред входа на Народното събрание.

Майки с деца под тригодишна възраст от Пловдив също се включиха в националния протест. Те издигнаха десетки лозунги с искане и за осъвременяване на обезщетенията за деца в неравностойно положение, съобразно с минималната работна заплата, и за осигуряване на места за всички деца в общинските детски заведения.

Майките от Пловдив настояват за защита пред работодателите за "гъвкаво работно време за майки с деца до 8 г." и за "адекватна здравна грижа за всички деца".

"В България чиновниците и управниците са повече от децата, които се раждат годишно, а ражданията намаляват, защото родителите са поставени пред непосилни условия да отглеждат децата си", коментира Ксения - майка на две деца и в очакване на трето. Присъстващите на протеста поискаха от държавата да намери начин да мотивира родителите да се раждат повече деца.

Родители поискаха по-активна държавна политика за децата на протест пред сградата на общинската администрация в Добрич. Майки и бащи, повечето дошли с бебетата си, издигнаха лозунги "Без майки няма деца. Без деца няма България", "За едни държавата е майка, за други - мащеха", "Намалете заплатите си. Освободете бюджет за надбавки за всяко българско дете".

Недоволните родители подкрепиха националния протест с искания за по-високи детски надбавки, за по-ефективно здравеопазване и по-добри условия в детските градини.

"Петдесет лева на месец отиват само за памперси. Искаме да имаме още едно дете, но в България това е непосилно и сигурно ще емигрираме", каза Евгени Георгиев, дошъл на протеста заедно със семейството си. Според Антоанета Иванова от фейсбук-групата "Майките в Добрич" месечните надбавки трябва да се полагат на всяко българско дете независимо от доходите на родителите му.

Майки организираха днес мирен протест и в Русе. Заедно със своите деца те се събраха на площада пред сградата на общинската и областна администрация. Едно от основните им искания е увеличаване на майчинството и на детските надбавки.

"Детските, които получавам, са 35 лева на месец. Смятам, че е нормално те да се увеличат с 50 лева. В момента с 35 лева мога да купя един пакет с хубави памперси, които стигат за седмица", обясни Крисиана Милкова.

Русе

Няма коментари:

Публикуване на коментар