Зима

Зима
Пролет

10 декември 2015 г.

Разпада ли се Реформаторският блок?

„Онова, което виждам, е, че се разпада Реформаторският блок, който обаче е само съставка, макар и важна, на управляващата коалиция. Интуитивно предусещам, че коалицията няма да се разпадне. Това означава, че правителството ще оцелее, а избори в близките 2-3 месеца аз не виждам."

Това коментира проф. Михаил Константинов пред „24 часа". По думите му обаче, ако все пак има избори, те трябва да бъдат за Велико народно събрание:

„И след като то си свърши работата - да отмени самото себе си, това Велико народно събрание да прерасне в обикновено. Разликата между двете отдавна съм я казал - единствено в броя на депутатите. Никаква друга процедурна разлика няма. Така че избираме 400 души, те си свършват работата за една седмица, самоотменят се, после се саморазпускат, 160 от тях си отиват вкъщи, а 240 остават и започват да работят като обикновено Народно събрание".

„И стига вече с тази Конституция, че станахме за смях на кокошките. Не тя е разковничето на въпроса. Нека попитам: ще избираме два висши съдебни съвета, презумпцията е, че като е един, вътре има едни лоши хора, които избират други лоши хора. И затова този модел ще го разпадаме. И какво - измислихме да избираме два съвета, в които едни добри хора ще избират други добри хора... Да, ама хората са същите. Не ги сменяме и изведнъж решаваме, че сме свършили работата. Да сте чували една поговорка за бардака? И не виждам с какво промяна в квотата на прокурорската колегия ще промени правораздаването. Нали правораздава съдът? Има си закон за съдебната власт. Има си закон за отнемане на незаконно придобито имущество. Тези два закона трябва да се приложат към хората, да не казвам кои, и ще видите колко хубаво ще заработи съдебната система", допълни той.

„Трябва да дадем възможност на достойните български магистрати да работят. А гнилите ябълки да ги съберем в една кошница и да ги метнем на боклука", каза още Константинов.

Поводът, по който си тръгна Христо Иванов и мина в опозиция Радан Кънев, е нищо. Но причина има. Причината е това, че ГЕРБ се премести от дясно в центъра, че вече е центристка партия. От това следва битка за идентичност, коментира в сутрешния блок на БНТ социологът Андрей Райчев.

„Кънев е небрано лозе. Какво означава да си отидеш сега - да излезеш на улицата", посочи той по адрес на лидера на ДСБ. "Не е точно ясно какво се случи, но причина има - тя е, че ГЕРБ се премести в центъра на политическото пространство, все по-близо до ДПС. В момента Радан Кънев е в небрано лозе. Какво следва след ставането от масата - излизане на улицата. Ако има улица (б.р. - протестиращи), която да го посрещне, той е прав, ако няма - жестът е драматичен, но от него няма да последва нищо. Заради този си жест Кънев ще бъде бламиран от собствените си министри. Никой не иска да си тръгва от властта. Поведението му е груба грешка", коментира социологът.

Според Райчев, основният проблем на Реформаторския блок е, че са малко хора. От една страната те имат нужда да влязат в коалиция, но в следващия момент коалицията не им харесва и започват да говорят срещу партньорите си.

По думите на социолога, на Христо Иванов не му стигало гъвкавост. „В политиката трябва повече хитрост. Не му стигна. На този етап приключи участието си", смята той. Според него Реформаторският блок ще се разпадне „като старото СДС".

Анализаторът Нено Димов от Института за дясна политика от своя страна заяви: „Ако някой търси идентичност, това определено е левицата, а не десницата".

„Реакцията на Христо Иванов е очаквана, доколкото той си постави цели, които нямаше как да бъдат постигнати", допълни той. „Аз не мисля, че управляващите са пред развод, не мисля, че Реформаторският блок ще напусне кабинета, но мисля, че е възможно Реформаторският блок да продължи да съществува под друга форма", прогнозира Димов.

„Ако някой разклати правителството, ще носи доста тежка политическа отговорност в общ план", предупреди анализаторът.

„Нека не забравяме, че този парламент не беше избран като реформаторски, защото реформаторите получиха само 23 депутати", припомни той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар