Зима

Зима
Пролет

9 декември 2015 г.

Марин льо Пен - Бунтарката

Тя може да се окаже любимата бунтарка не само на Франция, но и на обърканата и разединена Европа...
 
Марин льо Пен, лидерката на крайнодесния Национален фронт, може да се смята за победител на регионалните избори във Франция, макар в неделя да мина само първият им тур. 

И се очертава като важен фактор в политиката. 

Тя не крие амбицията си да стане президент на изборите през 2017 г. Това е нейна цел, откакто оглави партията, и през годините върви към нея уверено, целенасочено и с ясно формулирани послания.

В понеделник Марин льо Пен (47 г.) се събуди като най-обсъждания и най-необичан политик от политиците във Франция. Заради резултатите от първия тур.

На национално ниво Национален фронт е лидер в 6 от 13-те региона, като общо получи 30,6% от гласовете, изпреварвайки републиканците на експрезидента Никола Саркози (27%) и социалистите на настоящия държавен глава Франсоа Оланд (23%).

Но това не е всичко - Марин взе 40,64% и първото място в социалистическия бастион - Северния Нор Па дьо Кале - Пикардия, страдащ днес от присъствието на хиляди нелегални имигранти. Племенницата й Марион Марешал - Льо Пен направи същото - първа е с 40,55% от гласовете в Югоизточния Прованс Алп Кот д'Азюр.

„Ние сме призвани да постигнем национално единство, от каквото страната се нуждае“, каза в речта след успеха Льо Пен, бъркайки директно в прясната рана на французите, кървяща от атентатите в Париж на 13 ноември. Изглежда че те също помогнаха на партията на Марин, доказвайки, че изричаните стотици пъти от лидерката думи срещу имигрантите и управлението на ЕС са основателни, а не просто задължителна за лидер на националисти реторика.

Очакванията са, че на втория тур и двете дами от клана Льо Пен ще спечелят окончателно победата, което ще отвори широки врати пред Марин към президентския пост. Тя го иска и заяви това с участието си в надпреварата през 2012 г. Тогава спечели 17,9%, оставайки трета на първия тур, а на балотажа Оланд надви Саркози.

От вчера нещата са други и анализатори вече започнаха да предричат, че Марин льо Пен ще е следващият френски президент. Без да парадира с изисканост и излишна помпозност, Марин очевидно притежава харизмата да поведе след себе си солидна маса в страна, която с революция е извоювала статута си на република. Тя е закърмена с политиката и черпи опита на баща си Жан-Мари льо Пен. Той учредява Национален фронт, когато дъщеря му е едва 4-годишна, за да се стигне до 2010-а, когато поема ръководството на партията.

В края на 2011-а авторитетното списание „Тайм” я постави сред 100-те най-влиятелни личности за годината, нещо, което прави и сега, през 2015-а.

Дали Марин е съвременният националистически прототип на Жана Д'арк, ще докажат бъдещите й дела, но духът й на бунтарка изригна и в пряка битка с баща й по-рано тази година. Тя не се посвени да го изхвърли от създадената от него партия, упреквайки го в остри антисемитски изказвания. И макар да се прогнозираше, че скандалът ще разколебае почитателите на националистите, това не се случи. Напротив - доказа, че Марин може да отстоява твърдо позициите си дори когато става дума за собствената кръв и да се опълчва на стереотипите.

Дали Льо Пен ще ги разчупи окончателно ще зависи от резултатите в неделя. Но пробивът вече е направен. Макар френският елит да има опит с обуздаване на аспирациите към власт на крайнодесни политици, този път може да му е по-трудно.

Вятърът на събитията духа в платната на Марин льо Пен, а тя плавно прави малки стъпки към центъра. И така може да се окаже любимата бунтарка не само на Франция, но и на обърканата и разединена Европа.

Има дъщеря, кръстена на Жана д'Арк

Марин льо Пен е магистър по право и евродепутат от 2004 г. Има три деца - Жана (17) и близнаците Луи и Матилда (16). След два развода живее със съпартиеца си Луи Алио. Обича ските.



Милена Вълкова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар