Зима

Зима
Пролет

4 декември 2015 г.

В Дания казаха "не" на "повече Европа"

Датчаните се опасяват да не загубят суверенитета си по въпросите на имиграцията
 
Датчаните казаха "не" на "повече Европа", като отхвърлиха на референдума вчера предложението на правителството за засилване на сътрудничеството с ЕС в сферата на полицията и сигурността, опасявайки се да не загубят суверенитета си по въпросите на имиграцията, предаде Франс прес.

Според окончателните резултати с "не" са гласували 53,1 процента от избирателите срещу 46,9 процента с "да". Активността е била около 72 процента според двете основни датски телевизии - DR и TV2, предаде Асошиейтед прес.

"Това е солидно "не", което ме притеснява, но аз изцяло уважавам решението на датчаните", заяви премиерът Ларс Льоке Расмусен на пресконференция късно снощи в сградата на правителството в Копенхаген.

"Датчаните казват "да" на сътрудничеството, но "не" на отстъпването на още суверенитет на Брюксел", заяви Кристиан Тулесен-Дал, лидер на евроскептичната антимигрантска Датска народна партия.

Макар че в парламента тя поддържа правителството на малцинството на проевропейската Либерална партия (Венстре), Народната партия бе против предложението му Дания да се откаже от правото на изключение от общата европейска политика във вътрешните работи и правосъдието, датиращо от 1992 година.

Премиерът заяви, че следващата седмица ще започне разговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за договаряне на т.нар. паралелни споразумения, които да позволят на Дания да продължи сътрудничеството с Европол.

Референдумът - осмият в страната от приемането й в ЕС през 1972 година, потвърди скептицизма на датското общественото мнение към европейския проект, но и силата на Датската народна партия, която организира кампания преди референдума с девиза: "Повече ЕС? Не, благодаря!", отбелязва АФП.



Няма коментари:

Публикуване на коментар