Зима

Зима
Пролет

4 декември 2015 г.

Владимир Путин: Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, като я лиши от разум

"Турция ще съжалява "многократно" за това, че е свалила руски бомбардировач близо до сирийско-турската граница."
 
Това заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към членовете на парламента, правителството и губернаторите на райони в Русия. 

Той добави, че Москва няма да игнорира "подпомагането на терористи" от Анкара.
 

"Никога няма да забравим това съучастие с терористите. Разглеждаме винаги предателството като едно от най-лошите и най-подли деяния. Нека тези в Турция, които стреляха в гърба на нашите пилоти, да го знаят", заяви Путин. 

Той също така изтъкна, че страните "не трябва да прилагат двойни стандарти за тероризма" или да използват терористични групи за собствените си нужди. 

Путин обвини Анкара в подкрепа на терористи, но смята турския народ за приятелски. 

"Знаем кой в Турция си пълни джоба и позволява на терористите да извличат печалба. Но турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много отдавнашни и надеждни приятели. И ще подчертая, че не поставяме знак за равенство между тях и тази част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на наши военнослужещи в Сирия", посочи президентът. 

Говорейки за действията на Анкара, руският президент предположи, че "Аллах е решил да накаже управляващата клика, като я лиши от разум". 

"Не трябва да се очаква от нас нервна, истерична реакция, опасна за нас и за целия свят", изтъкна Путин.

"Няма да размахваме оръжия. Но ако някой мисли, че за толкова подло военно престъпление, убийството на наши съотечественици, ще се отърват с домати или със санкции в строителството или в други сектори, жестоко се заблуждават. Това не е последният път, когато ще им припомним какво са направили, нито е последният път, когато те ще съжаляват за това, което са сторили", заплаши Путин. 

Русия приложи серия икономически санкции срещу Турция, насочени основно към земеделието, строителството, енергетиката и туризма, в отговор на свалянето на руския бомбардировач на 24 ноември над границата със Сирия. След инцидента тонът между двете страни непрекъснато се повишава. 

Руската армия обвини турския президент Реджеп Ердоган и неговото семейство, че са "съучастници" в трафик на петрол с групировката "Ислямска държава".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар