Зима

Зима
Пролет

10 декември 2015 г.

Искат да превърнат Украйна в СУЩ

Джо Байдън призова към федерализация на Украйна - концепция, мразена от местните националисти
 
Преки избори на губернатори и префекти, автономни структури на изпълнителната власт по места, рязък спад на данъчните отчисления за центъра, създаване на регионални органи на реда, хуманитарно самоопределение на регионите "в рамките на обединена конституция" - ето какво може да видим в Украйна още догодина, пише "Московский комсомолец".

Според вестника САЩ искат да превърнат Украйна в СУЩ - Съединени украински щати. "Не бързайте да възразите - това не са просто "щения" на Кремъл, а официално прозвучало от трибуната на Върховната рада изявление на покровителя на днешната украинска политика с ранг на вицепрезидент на САЩ", пише той по повод речта на Джо Байдън преди два дни в Киев.

Изданието описва "церемониалните поклони" при посрещането на госта, държал се обаче "нетипично студено за американец". Байдън призова към федерализация на Украйна - концепция, мразена от местните националисти, тъй че "украинските медии предпочетоха просто да пренебрегнат (позицията му), а депутатите радикали се обидиха на американския гост", се казва в статията.

Според "Московский комсомолец", американците няма да са доволни от децентрализацията на Украйна, започната от президента Петро Порошенко, която "само засилва властта му". И ще търсят начин за "саакашвилизация на Украйна", пише вестника, напомняйки за бившия грузински държавен глава Михаил Саакашвили, назначен от Порошенко за губернатор на украинската Одеска област. 


Този "губернатор търси легитимност повече във Вашингтон, отколкото в Киев". Съответно САЩ ще залагат на идеята Украйна да се раздели на подобни "автономни, независими щати със собствени правителства" като Одеска област.

"Наистина, колко пъти да настъпват една и съща мотика, доверявайки се на шикалкавещи украински политикани? Байдън и (помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория) Нюланд бездруго летят до Украйна няколко пъти в годината - знак за пълна неспособност да решават нещата дистанционно. Но Порошенко за няма и денонощие ги предоговаря, щом велможите си заминат! Затова далеч по-ефикасно от гледище на САЩ би било (. . .) да се договарят пряко" с бъдещите регионални глави, "отколкото с един неразбран президент", разсъждава изданието.

"Несбъднал надеждите на милитаристите, Байдън прикани Украйна да спазва споразуменията от Минск и да провежда конституционна реформа. На Вашингтон явно му е писнало да си пати от извратливите украински политици и е решил да започне добре познатата игра на управляем хаос. САЩ се държаха по същия начин по време на "арабската пролет", когато фактическото разцепление и перманентната конфронтация в Египет и Либия им се струваха по-ефективни от назначения президент. Как приключи всичко това в Близкия изток - виждаме добре. Явно тъкмо това цели сега и Байдън в Украйна", коментира всекидневникът.

"От друга страна, кой друг освен "чичо Сам", па макар и в свой интерес, може днес да промени административно-териториалното устройство на размирната ни съседка? Естествено, не забравяме и Въздушнокосмическите сили на Руската федерация. Ние с вас обаче сме мирни хора, нали?", добавя "Московский комсомолец".

Джо Байдън

Няма коментари:

Публикуване на коментар