Зима

Зима
Пролет

12 януари 2016 г.

Олег Царев: Русия има шансове да възвърне някогашното си величие

Москва може да се превърне в център, около който да се съберат страните, желаещи да отхвърлят световната хегемония на САЩ
 
Събитията от последните години показват, че САЩ, водейки се от теорията за управляемия хаос, организира „цветни“ революции в целия свят. Югославия, Либия, Ирак, Сирия. Наводнената с бежанци Европа. 

На фона на приближаващия крах на американската банкова система, свързан с невъзможността да се удължават до безкрайност дълговете на Федералния резерв на Щатите, целта на тези действия е целият свят да бъде потопен в хаос, като единственият тих пристан на капитали останат САЩ. 

Потенциално Русия може да се превърне в център, около който да се съберат страните, желаещи да отхвърлят световната хегемония на Съединените щати. Именно затова деструктивните действия на Америка са насочени към нея и пограничните ѝ държави. Сметката е проста: дори пожарът да не избухне в самата Русия, той ще се прехвърли към нея от своевременно подпалените съседи.

Икономическите санкции, недостатъчните успехи във вноса, вечният проблем с постсъветските страни – корупцията и като следствие изтичането на капитали, както и закъсалата кредитна политика – доведоха до намаляването на БВП на Русия. Въпреки всичко това трябва да се отдаде дължимото на руското ръководство – очакваният ефект от санкциите се оказа в пъти по-слаб, отколкото очакваха техните организатори.

Парадоксът на е в това, че е възможно благодарение на САЩ не само в повечето постсъветски държави, но и в самата Европа да възникнат процеси, които рязко да снижат жизнения стандарт и да съсипят държавните властови институции. С други думи не е изключено около Русия да възникне такава зона на безвластие и хаос, на чийто фон вътрешните проблеми на Русия да изглеждат незначителни.

В такава ситуация Москва неизбежно ще се превърне в център, около който ще започнат процесите на обединение. Това се е случвало неведнъж в историята на Русия. Подобни процеси се наблюдаваха, когато страната се възстановяваше след Гражданската война като СССР. Въпреки че, за разлика от сега, Русия бе полуразрушена и обезкървена.

Когато хората нямат какво да ядат, когато липсват ред и защита, когато ти и членовете на твоето семейство сте подложени на риска да ви убият, изнасилят, ограбят, за огромната част от населението идеологическите въпроси отстъпват на втори план.

Ако тенденцията за спадане на жизнения стандарт и липсата на сигурност в Украйна се запази, независимо от натрапената на населението русофобия, хората ще бъдат готови да се присъединят даже към Марс, не само към Русия.

Като се има предвид, че деструктивните действия на Вашингтон и влошаването на ситуацията вътре в САЩ тепърва ще набират обороти, може да се прогнозира, че докато продължава вътрешната американска криза целият свят ще е в пламъци. Ако положението вътре в Русия бъде овладяно – а аз съм убеден, че това може да стане, тъй като силната ѝ армия няма да допусне външна интервенция, а силната власт е в състояние да въведе ред с решителни действия – страната има добри шансове за възвръщането на някогашното ѝ величие.

По времето на разпада на Съветския съюз минахме през такива трудности и получихме такава закалка, че предстоящата криза няма как да ни уплаши. Освен това трусовете в света започнаха от момента на разпадането на СССР. Ние първи попаднахме под ударите на преразпределението, на останалите то тепърва предстои.

Ние първи влязохме в кризата, преживяхме я, възстановихме се и гледаме с оптимизъм в бъдещето. Ще напомня, че руската цивилизация е хилядолетна. За това време много пъти безуспешно са се опитвали да ни разединят, завоюват, да ни поставят на колене. И винаги след всички изпитания нашата страна се възражда, както птицата Феникс се възражда от пепелта, и става още по-силна и красива.



Олег Царев, превод от руски: Елена Дюлгерова

Няма коментари:

Публикуване на коментар