Зима

Зима
Пролет

19 януари 2016 г.

Иван Костов: Дали с Доган, дали с Местан ДПС е нежелан политически партньор в България

"Проклятието се снема от нашата страна, ние сме в процес на размитологизиране, ДПС си отива."
 
Това каза бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов пред bTV.

"Дали с Доган, дали с Местан ДПС е нежелан политически партньор в България", коментира той.

Костов прогнозира, че на следващите избори ДПС ще получи с една трета по-малко гласове от предишните местни избори, а на по-следващите – с още една трета по-малко.

Според него ДПС ще се превърне в третокласна, четвъртокласна политическа сила, защото разломът, който се случва вътре в партията, с изключването на доскорошния лидер Лютви Местан, не може да се размине лесно.

"Едни обявиха Ахмед Доган за велик политик, защото е казал тези неща. Внимателният прочит на речта му показва, че е съставена от всички клишета и митове, създадени в Кремъл", смята още Иван Костов.

Според него и Русия, и Турция са в много слаба позиция и нямат достатъчно ресурси да се намесят в делата на българската политическа формация и система.

"Политическото използване на мюсюлманското вероизповедание в страната е опасно. ДПС до скоро практически управляваше избора на главен мюфтия", допълни още Костов. 


По думите му предстоящата конференция на българското мюсюлманско вероизповедание е поредната провокация на българския закон и съд.

"Провокация, защото тези хора и този Висш мюсюлмански съвет, който ще се опита да проведе, има висящо дело пред Върховния касационен съд", каза още Костов.

По думите му тази провокация е от 2002 година насам, като по този начин резултатите от тези конференции не могат да бъдат регистрирани.

"През цялото това време то не е легитимно според закона, но въпреки това се провежда нова конференция и фактическата власт върху самото мюфтийство остава в ръцете на Мустафа Хаджи и хората около него", допълни Костов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар