Зима

Зима
Пролет

14 януари 2016 г.

Лозан Панов: Мълчанието прави от хората страхливци!

"Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат"
 
"Мълчанието прави от хората страхливци. Ако ние не кажем своята позиция, ще станем мълчаливи съучастници на това, което се случва". 

Това каза председателят на ВКС Лозан Панов пред журналисти днес по повод на проверката, която беше образувана срещу него за речта му по време на отбелязването на 135-годишнината на съда.
 

Панов заяви, че доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа. Той благодари на всички негови колеги, които са застанали "зад едно от най-важните постижения на демократичните общества - свободата човек да се изразява".
 

"Когато в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани ключовите промени в Конституцията, аз не само се възползвам от това право, но и считам, че то е мой дълг, който трябва да реализирам", добави Панов.
 

Той заяви, че ще продължава да го прави, независимо от това какви проверки и заплахи ще бъдат отправяни срещу него.
 

В коментар на тезата, че когато един законопроект стане закон, не трябва да се коментира, Панов заяви, че законът не е нещо статично и всички юристи имат право да изразяват своята позиция.
 

Етичната комисия на ВСС беше сезирана от сайт заради речта на Панов по време на честванията на годишнина на Върховния съд.
 

"В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено", каза тогава Панов цитирайки президента на САЩ Франклин Рузвелт.
 

"Ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, че органите на реда ги защитават, не вярват на институциите и медиите, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено", посочи в речта си Лозан Панов.
 

"Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат", заяви още председателят на ВКС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар