Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2016 г.

На дъното сме в ЕС с минимална заплата от €210

България е на дъното и по прилагането на паритета на покупателна способност
 
От 1 януари 2016 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 210 евро в България /420 лева/ до 1923 евро в Люксембург /над 3800 лева/, или повече от девет пъти разлика, отчита анализ на Евростат за покупателната способност сред страните-членки на Евросъюза.

България е и на последното място по този показател в ЕС, като зад нас с по-ниски минимални работни заплати на Стария континент са единствено Македония и Албания.

Пред нас с приблизителни стойности на минималната работна заплата са Румъния, Сърбия и Черна гора /по около 250 евро месечно/.

Според европейската статистика страните от ЕС-28 са разделени на три групи. Първата група включва страни с минимални работни заплати под 500 евро на месец: освен изброените България и Румъния тук са включени още Литва, Латвия, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия и Полша.

Втората група се състои от Португалия, Гърция, Малта, Испания и Словения и други, където минималната работна заплата е в размер до 1000 евро на месец.

Третата група е от държави като Франция, Германия Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Ирландия и Люксембург, където минималната работна заплата варира от около 1200 евро във Великобритания - до над 1900 евро в Люксембург.

България и Румъния са и в дъното на прилагането на паритета на покупателна способност /ППС/ в разходите за крайно потребление на домакинствата. По показателя ППС двете страни са с по 445 евро месечно за домакинство, като пред нас с по 500 евро на месец са страни като Македония, Сърбия и Черна гора. С ППС над 500 евро месечно са Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и др.

Най-висока е покупателната способност в Люксембург, Германия, Великобритания, Дания, Холандия, Белгия и Франция, където разходите на домакинствата варират от 1500 - до 1900 евро на месец.

Според Евростат обаче, страните с най-ниски минимални заплати, са склонни да имат и по-ниски нива на цените. И обратно - страните с високи минимални заплати, са склонни да имат високи нива на цените. Анализът отчита, че е заложена тенденция несъответствията в минималните заплати на страните-членки, да бъдат намалени и коригирани от 1:9 - до 1:4 в показателя паритетна покупателна способност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар