Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2016 г.

Московски: 50 пияни фермери взеха властта в Гърция

Близо месец продължава блокадата на границата ни от страна на гръцки фермери, струпали там стотици трактори.

“Оттатък границата няма държава. Гръцките власти не могат да приберат 50 пияни фермери, които блокираха международен европейски коридор и доведоха до бедствено положение хиляди превозвачи.” 


Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски в на ГКПП Кулата-Промахон. Той пристигна, за да разговаря с областния управител на Серес и да го убеди да бъде вдигната блокадата на граничния пункт, пише "24 часа".

Стачкуващите гръцки фермери не допускат преминаването на тирове през границата. Като контрапротест пък нашите превозвачи също затвориха от българска страна пункта и не пускат дори леки коли и автобуси. Така границата остана под пълна блокада от вторник на обяд.

Колоните от камиони и леки коли от двете страни са по над 20 км.

“Оказа се, че властта в Гърция трябва да пита фермерите си дали да отвори границата! Щом е така, нека нашите превозвачи да блокират всичко, аз съм зад тях. Край на дипломатичния тон с южната ни съседка. На практика там няма държава. Няма с кого да разговаряме. Гърция казва, че стачката била незаконна и вдига ръце! Решавали фермерите! Това е тотален отказ на държавните им органи да се справят. Все едно, че вече нямаме ГКПП-та с тях. Хората да минават през Македония”, категоричен бе Московски и остана през нощта с нашите стачници.

Те се заканиха, че няма да отворят пункта нито за Великден, нито през лятото.

“Никакво Бяло море, ще си ходим на нашето Черно море! Това заслужават гърците. Ще им провалим туристическия сезон. Да ходят да се оплакват на Меркел. Тя да вземе да дойде тук да види какво правят”, каза лидерът на контрапротестиращите Вангел Цилев.

Министърът допълни, че на колоните чакат камиони от 10 държави и сега вече ЕК ще се сети за блокадата.

“Като поседят 2-3 дни, чуждите превозвачи ще започнат да се оплакват на държавните си власти и тогава Европа ще чуе за проблема”, допълни Московски.

На полеви условия живеят дни наред блокирани хора от двете страни на пункта. По-тежко е положението от гръцка страна, защото там нямат храна и вода, а пътят е затворен от гръцката полиция на около 2 км преди границата.

“Тук сме като бежанци, само че на тях им осигуряват ядене, а на нас - нищо”, оплаква се наш тираджия, който стои от понеделник на колоната на гръцка територия.

Има само една каравана, на която се продават сандвичи по 2,5 евро. Тя е в началото на колоната, а тези, които са в 20-километровата опашка, са оставени да се оправят сами.

“Спим по колите. През деня, когато е по-топло, лягаме отвън на земята, за да се опънем, защото не се стои в кабината свит на две. Няма къде ръцете да си измием, да не говорим за баня. Няма тоалетни, обикаляме по храстите”, казват тираджиите, останал от гръцката страна на границата.

Стоката им се разваля в камионите и търпят огромни загуби. Вървят километри пеша, за да стигнат на наша територия и да напазаруват вода, храна и цигари и се връщат обратно, натоварени с чанти.

В четвъртък бе решено два микробуса да извозват блокираните от гръцка страна да идват за ядене на българския пункт.

Нашите стачници пропускат само семейства с бебета и малки деца, на другите препоръчват да минават през границата с Македония край Дойран.

Докато хиляди хора бедстват, 20-ина гръцки фермери стоят по караваните край гишетата на ГКПП. Оставили са две стари ремаркета на платната, инструктирали са своите гранични власти да не пускат никого и се веселят, чакайки да дойде пролетта.

Някои от тях искали да се прекрати блокадата, но колегите им бързо ги разубедили. Гръцкият бизнес също вече търпи сериозни щети от протеста на своите земеделци и нараства недоволството на едни гърци срещу други, казаха нашенци, които си идват оттам.

Никой не може да предвиди докога ще продължи бедствието по границата. Министър Московски каза: “Кой колкото издържи. Гърците не отстъпват, но и нашите няма да отстъпят.”


Няма коментари:

Публикуване на коментар