Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2016 г.

Има ли значение, че не си върша работата?

Институционалното безразличие към видимото за очите беззаконие е най-видимият синдром на фалита на институциите в България
 
"Пеевски е бил проверяван, ревизиран от много-много други органи. Не можете да кажете, че сме преписали и ревизионните актове на органите на Националната агенция по приходите, защото те са чисти. Но има ли значение чии са – на Пеевски ли са, на Цветан Василев ли са или на кого са?"

С тези думи Сотир Цацаров, главен прокурор на територията, по-известна като Република България, отговори на витиеват въпрос дали не смята ръководената от него институция да се поинтересува как така само за няколко месеца вундеркиндът на прехода и айсберга на корупцията Делян Пеевски (по "Шпигел") успя да направи придобивания за милиони.

Той каза - какво значение има? Какво значение има, че компанията, в която Пеевски се показа като собственик наскоро, а отдавна знаем, че контролира, е най-големият играч на нелегалния пазар на цигари в Турция.

Какво от това, че която баба да бутнеш на седянката, ще се възмути: "Окрадоха държавата!" 


Какво от това, че ЕК изписа пет кофи с мастило, за да каже, че корупцията е проблем? 

Какво от това, че хората 365 дни подскачаха по жълтите павета срещу оня модел?

И тук далeч не става дума нито за Сотир Цацаров, нито за Делян Пеевски. Проблемът е по-дълбоко от конкретните личности. 


Институционалното безразличие към видимото за очите беззаконие е най-видимият синдром на фалита на институциите в България.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар