Зима

Зима
Пролет

29 февруари 2016 г.

Лозан Панов: Няма нито едно дело за корупция срещу висши представители на властта

"Ако влезем в спиралата на прехвърляне на отговорност между съд и прокуратура, за да избягаме от отговорност, със сигурност ще се наложи въвеждането на съдебен борд."

 
Това каза председателят на ВКС Лозан Панов по време на конференция в СУ. 

"Темата за създаване на единна европейска прокуратура не намери широк отзвук у нас, но за сметка на това широко се тиражира идеята за мониторинг на прокуратурата. Според някои това е плавен преход към искане за въвеждане на съдебен борд. Чуждият опит не дава опит за плавно прехвърляне на работещи модели у нас. Проблемът е, че и законите и вътрешното убеждение на магистратите са обект на критика от Брюксел. От както съм председател на ВКС няма нито едно дело за корупция срещу висши представители на властта", каза още Лозан Панов. 

Той даде за пример едно от делата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който беше осъден на първа инстанция и оправдан от ВКС. Това предизвика полемика заради контраста на решенията. 

Така хората логично, според Панов, си задават въпроса дали оправдателните присъди на последната инстанция не са политическа корекция на политическата отговорност на предишните инстанции. 

"Това дело блестящо доказва защо било необходимо да се намали политическата квота във ВСС. Нещо, което не се случи", подчерта Лозан Панов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар