Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2016 г.

Плажовете в шест големи курорта остават под контрола на Лиляна Павлова

Към законопроекта обаче липсва обосновка защо шест плажа в големите курорти остават при регионалния министър
 
Предоставянето на концесии и наеми на плажове преминава от регионалното към туристическото министерство, но контролът върху търговските дейности и схемите за разполагане на съоръжения на най-атрактивните плажове в големите курорти остава при регионалния министър. 

Всички останали плажове ще контролира Министерството на туризма. 

Това реши Народното събрание събрание, като одобри в четвъртък на първо четене промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Против промените гласуваха само БСП.

Чии са тези плажове
 

Прехвърлянето на плажовете към туристическото ведомство бе заявено от кабинета още със създаването на ресорно министерство за този сектор. То обаче не стана факт и напрежението между двете министерства кой да управлява плажовете се изостри в края на миналата година. След емоционално заседание на кабинета в края на годината промените бяха задвижени. През януари 15 вече стартирали концесионни процедури на плажове бяха и прекъснати, за да могат да започнат наново вече от министерството на Ангелкова.
 

Същевременно обаче в промените на закона бе записано и че контролът на търговските дейности за няколко големи плажа остава при министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Нейното ведомство ще одобрява схемата за поставянето на преместваемите обекти и съоръжения на територията на селищните образувания с национално значение - Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни и Международен младежки център – Приморско. За министъра на туризма остават останалите морски плажове, решиха депутатите.

Без аргументация
 

Основният аргумент за прехвърлянето като цяло е, че 70% от туристическия продукт на летния масов морски туризъм се формират от осигуряването на достъп до морски плаж. Плажовете са основна причина за избирането на лятна дестинация от туристите и затова е логично те да се управляват от съответното министерство. В мотивите към законопроекта обаче липсва обосновка защо шест плажа в големите курорти остават при регионалния министър.
 

Както бе обяснено от министър Ангелкова още при гледането на проекта в ресорната комисия, законовите промени и прехвърлянето на правомощията на цялата документация за плажовете са първият етап на планираната реформа. След това министерството ще финализирало концепцията си.

Удължаване на концесии
 

Сроковете на всички действащи концесионни договори и договори за наем, които изтичат до 30 септември 2016 г., се удължават при съгласие на концесионера или наемателя за срок до една година, считано от датата, на която изтича договореният срок на концесията или наема. Така плажовете няма да останат без спасители в случаите, когато договорите за концесия или наем изтичат в периода 1 юни – 30 септември. Процедурите в ход ще се довършват от министъра на туризма, а неохраняемите плажове за предстоящия летен сезон ще се обявяват до 31 март, а не до края на май, както е в момента, приеха депутатите. Промяната ще облекчи областните управители, които организират водноспасителната дейност на останалите без наемател или концесионер плажове.    
"Слънчев бряг - север" е най-системният нарушител на правилата, но правителството не отне концесията му, въпреки че регионалното министерство поиска това в края на м.г. След промените плажът ще остане под контрола на регионалния министър



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар