Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2016 г.

Руското външно министерство разкритикува Турция заради твърденията й

"Изявленията на турското ръководство, че руски самолети целенасочено обстрелват мирно население, болници и училища в Сирия звучат странно и неадекватно, още повече на фона на активизирането на тероризма в региона."


Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. 

Според нея подобни изказвания показват липса на желание у Анкара да участва в конструктивен диалог за нормализиране на отношенията между двете страни:

"Изявленията на турските официални лица за това, че Русия открито поддържа "Ислямска държава" са абсолютно неприемливи. Господин Давутоглу, вие сериозно ли говорите или се шегувате? Струва ми се, че сега всички, а най-вече Турция, трябва да отделят повече време не на иронията и сарказма, а на конкретни действия за противопоставяне на тероризма. Мисля, че турските граждани именно това очакват от вас."

Захарова определи зачестилите терористични нападения в страната като тревожна тенденция и изказа съболезнования на семействата на загиналите в атентата в Анкара.

Говорителят каза още, че всяко нахлуване на чужда държава в Сирия ще бъде незаконно. Според нея нищо не спира загрижените от терористичната заплаха страни да действат в сътрудничество със сирийците. 


На въпрос, дали Москва вижда потенциал за създаване на независима кюрдска държава на сирийска територия, Мария Захарова каза, че Русия подкрепя единството на Сирия, съобщава БНР.
 Мария Захарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар