Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2016 г.

Родители купуват хладно оръжие на децата си

Все повече хора се движат с оръжие, което е достъпно.
 
Според проф. д-р Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология към МВР, има три типа хора, които искат да притежават оръжие.
 

"От една страна са хората, които си купуват оръжие, наистина за да нападат, да наранят. Други са тези, които го взимат за самочувствие. Трети, които мислят, че така могат да се защитят, да имат сигурност, но това винаги е бламирано", коментира той пред Нова телевизия.
 

Психологът акцентира на втората група - младежите, като подчерта, че употребата на оръжие от подрастващите е непремерено чувство за мъжественост, за това, че си много силен. 

"Този тип агресия при юношите не е агресия, която цели на всяка цена да навреди на другия, по-скоро да им засили самочувствието", обясни той.
 

"Въпросът не в това да имаш оръжието, за да се защитаваш, за сигурност, а да имаш социалната компетентност, социалните умения да не попадаш в конфликтни ситуации, а ако попаднеш, да не се стига до използване на оръжие", подчерта д-р Гайдаров.
 

Според продавач в оръжеен магазин, жените използват за самозащита най-често спрей, а мъжете са по самоуверени и си купуват газови пистолети. Боксовете се търсят най-вече от ученици. Младежите предпочитат и ножове, тип пеперуди.
 

Мъжът бе категоричен, че въпреки че няма законови ограничения за продажба на оръжие на непълнолетни, в магазина такива клиенти не са желани. Той обаче призна, че често се случва родителите да идват да купуват хладно оръжие на децата си, често с уговорката „ще си го държиш в къщи".
 

"Отговорностите на родителите все повече и повече отиват на заден план. Все повече те нямат представа какви отговорности носят", смята психологът. Затова той смята, че в моделите трябва да се налагат в училище.
 

"В момента децата отиват на училище не толкова и не само да изпълняват някакви отговорности за учене, а за изкарване на времето, за да се срещат с приятели и да изпълняват други ангажименти", каза още проф. д-р Калин Гайдаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар