Зима

Зима
Пролет

4 март 2016 г.

Не "наказахме" гърците – едва 1/4 от родните резервации в почивните дни били отказани

Продължилата месец и половина стачка на гръцките фермери на ГКПП Кулата-Промахон не отказа хилядите българи, които поеха към южната ни съседка за 4-те почивни дни.

Колоните от леки коли бяха в сряда вечерта и в четвъртък до обяд. Малко хора са отказали резервациите си, а някои са изчакали вдигането на блокадата, за да потърсят оферти в последния момент.

Причината е, че резервациите са направени през януари и повечето туристи не са ги отказали, за да не загубят даденото капаро.

"Возя група за сравнително голям хотел на Халкидики. Собственикът ми е познат и ми каза, че няма отложени резервации за нашите почивни дни", коментира пред "24 часа" шофьор на микробус, който в сряда следобед премина с 10-ина туристи през ГКПП Кулата.

"Направихме си резервацията през интернет преди 10-ина дни. Тогава стачката на гърците беше в разгара си, а и нашите превозвачи блокираха за седмица пункта и за леки коли. Обадихме се в хотела да я отменим. Бяхме превели половината сума, като се разбрахме да ни върнат част от нея.

В неделя обаче пак се обадихме да потвърдим, ако има свободни места, и нямаше проблем. Дори ни предложиха 1 нощувка безплатно на 2 март и затова тръгнахме", обясни Красимир Стоилов.

Той допълни, че по това време в Гърция хотелите не са натоварени и собствениците били склонни да правят големи отстъпки. Много българи с предварителни резервации до последно не са ги отложили, надявайки се, че блокадата ще се вдигне.

"Щом разбрахме, че времето се затопля, стана ясно, че гърците няма повече да стоят с тракторите на Кулата, защото ги чака полска работа. Рискувахме и сега ще минем спокойно границата.

Заради проблемите, които създадоха, искахме да ги "накажем" и да не почиваме при тях, но пък щяхме да изгорим с около 500 лв. Платихме на наша агенция, но се придвижваме със собствен транспорт до Касандра, а не с автобус. За лятото обаче се заричаме, че ще търсим друга почивка", казват мъж и жена от Пловдив.

Не крият, че са почивали в Гърция и са оставали доволни - и от цените, и от обслужването. Техни приятели обаче се ядосали и след като блокадата се затегна около средата на февруари, отменили резервацията си, като загубили 20% от платеното.

Все още няма окончателни данни колко българи, планирали 3-дневна почивка в Гърция, са се отказали, но по предварителни данни на туристическите агенции са около 1/4 от резервациите.

Наблюденията на граничните полицаи показват, че трафикът за Гърция е нормален за такава серия от почивни дни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар