Зима

Зима
Пролет

21 март 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (14-18 март)

Понеделник, 14 март

Парламентарната република окончателно дерайлира. Премиерът нареди на депутатите да се откажат от скандалните забрани за къмпингуване в Закона за Черноморското крайбрежие. Във ФБ се изтълкува: "ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправките.”

От коалиционна култура! Има една поговорка, подхожда на случая - „За хатър лайно не ям!”

Хатърът, заради който се наложи ГЕРБ да консумира… горчивия хап, е на Зеленогорски. Не знам каква му е мотивацията, но явно не е от сферата нито на чистата екология, нито на чистата съвест.

Верно е, че къмпингуващите често оставят след себе си кочина. Но те са българи. Ако се огледате и около домовете им е така. И какво, да им забраним да живеят в домовете си ли?

Често сравняват Борисов с Луи XIV – „Държавата това съм аз!” Но на нас повече ни прилича на Луи XV, който е ползвал името си и Франция като синоними. Например когато е посещавал маркиза Дьо Помпадур, тя го е питала: „Желае ли Франция да спи при нас тази нощ?” Та и Бойко може да се нарече вече България. И без това всичко, което прави, се приписва на България…

Блъсков здраво се труди, за да оправдае кредитите си към една банка, която има екологични проблеми. Гният ѝ ябълките по неизвестна причина. Всъщност, може и да е известна… И Блъсков помага, доколкото може. Но и врагът не спи. От „Капитал” надникнали  зад гръмките заглавия на „Труд”. И знаете ли какво открили? Грозна манипулация. Разчита се, че народът е прост и завистлив. Кажи му, че някой е взел милиони и не го търси повече.

Но да не голословим:

„Труд”: "1 100 000 лева за отглеждане на планински кеклик".

Тук в ролята на Остап Бендер са "Зелени Балкани – Ст. Загора". В действителност обаче те били подизпълнител, участвали само в една подзадача на проекта и получили за работата си 50 000 лв. Бенефициент по проекта е Съюз на ловците и риболовците.

„ 470 000 лева за отглеждане на лалугери". Набедените пак са "Зелени Балкани – Стара Загора" и пак са само подизпълнители на "Природен парк "Сините камъни" по една от дейностите, финансирана с 49 000 лева за 3 г.

Тома Белев и лалугер. С този колаж в стил рустикален наивизъм „Монитор” илюстрира препечатките си от „Труд”

"1 700 000 лева за садене на върби" и "700 000 лева за опазване на лияни и хвойни около Марица". Голямата награда отива при Фонд за дивата природа WWF. Обаче не отива. И двата проекта изобщо не са стартирали, прекратени са.

"1 400 000 лева за броене на пеликани и даване на акъл как да се опазят в Сребърна (те после измряха всичките)". Тук зелената хидра се крие под маската на Световен фонд за дивата природа WWF. Бенефициент обаче се оказва РИОСВ Русе, а WWF участва в милионите със скромен дял от 24 хил. лева…

Такава е истината на Блъсков и „Труд”. Което, разбира се, не доказва, че няма далавери в екологията. А само, че не всичко е далавери.  Че има „зелена” мърша, не е нужно да се убеждаваме. Но да туряш всички под една капа е дълбоко неправилно. Представете си ние например да турим знак за равенство между ония 90 хил., дето отидоха на Шипка, и рубладжиите, икономическите русофили като Митьо Гестапото, Гошето Първанов, Сидеров и т.н. Няма да сме прав, нали? Макар че, между нас да си остане, да си безплатен русофил в днешно време е доста глупаво.

 „Екологията в България е превърната в бизнес”, реве Блъсков по телевизора. А журналистиката е изцяло благотворителна дейност…

Вторник, 15 март

„Капитал” се оказа по-влиятелен от „Файненшъл таймс”. От „Булгартабак” съобщиха, че от 1-ви април спират продажбите си за Близкия Изток. Кампанията на Прокопиев и “Капитал” довела до рязко намаляване на поръчките и до възникване на сериозен репутационен риск.

Ако не знаете, репутационен риск е когато има опасност една пачавра да хване леке. С това изявление булгартъпаците провъзгласяват Прокопиев направо за геостратегически играч! А „Капитал” за нещо като „Ал Джазира”, но още по-влиятелно.

„Ефектът от злонамерената кампания на “Капитал” ще е загуба на 400 работни места, сериозни щети за бизнеса ни, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80% от програмата ни за изкупуване на български тютюни…”

Тихомир Безлов от ЦИД: „Големият проблем е обвинението, което турските служби отправят към "Булгартабак". Вероятно оттеглянето им от този пазар е в резултат на мерки за закриване на каналите, по които пристигат цигари от кюрдските райони…”

А за изкупуването на тютюна истината е, че просто изтичала приватизационната клауза, която задължава "Булгартабак" да го изкупува, което за тях било голямо бреме.

Опа, и ЕК е изкъде Реформаторския блок, направо хора на Радан. Така излиза, ако следваме критериите на Борисов - който иска съдебна реформа, е реформатор.

В заключенията по последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) на ЕК  се казва: „България трябва да засили политическата си воля за реформи чрез гарантиране на независимостта, отчетността и почтеността на съдебната система, а също така и да продължи реформата, която минава през независим анализ на прокуратурата.”

Същи реформатори! Даже бетер Лозан Панов.

А където се събере такава реформаторска паплач, трябва веднага да ѝ се даде отпор. По тази причина евродепутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС подготвили мощен демарш срещу МСП. Поканили Цацата, шефа на ВАС Георги Колев, гл. съдебен инспектор Точкова и др. авторитетни лица. Дано в Брюксел не ги познават…

Ексминистър Христо Иванов вика, че се били събрали като в натюрморт на Арчимболдо. „Самият асортимент от иначе трудни за събиране на едно място креатури говори каква е коалицията, която контролира съдебната власт и кой от политическата класа обслужва съдебната номенклатура…”

Натюрморт от Арчимболдо

Иванов обяснява защо не действа МСП: „Мониторингът на ЕК… има един чисто цивилизационен проблем. В най-дълбоката основа на просвещенския проект за Европа и за нейния "все по-близък" съюз, стои идеята, че всички се стремим към по-добро. Идеята, че е възможно да има страна-членка, чийто елит е криминализиран и/или деморализиран до такава степен, че критична маса от него успява да се мобилизира около волята да "баламосва" тези отвън и тези отдолу, е напълно чужда на институциите на ЕС.”

Ще го преведа, за да съм сигурен, че сте разбрали. В ЕС не са били наясно какви разбойници ни управляват. „Защо да сме лоши, като с малко усилие можем да бъдем ужасни?!” И са!

Емил Радев от ГЕРБ вика: „България и Румъния не бива да бъдат сочени с пръст като държави втора категория, защото проблемът с корупцията съществува във всички страни от ЕС”.

Което си е така. „Човек още не е измислил машина, в която да не се губи част от енергията.” Но, ако в другите страни корупцията е „толкова, колкото е нужно, за да се въртят колелата без скърцане”, при нас тотално блокира каруцата.

От доста време политическият ни елит се опитва да махне тоя механизъм, дето му пречи да си ограбва и европейските и българските фондове. Но сега се разтичаха особено ентусиазирано, защото се очертава Румъния да бъде извадена от механизма догодина. И България остава единствен лидер по престъпност и корупция в целия ЕС.

ЕК отхвърли категорично опитите да й бъде оказан натиск за отмяна на мониторинга. Илияна Йотова се опита да бие на финансовата струна. Попитала докладчика на ЕК Слийд "колко струва подготвянето на един доклад, особено на фона на голямата дупка, която се оформя в европейския бюджет". И той добре ѝ го зачукал: "Ако сравним това с "цената" на корупцията - говорим за неща от съвсем различни мащаби."

Абсолютно е прав. Ако от 17 млрд. еврофондове, които сме получили, 8-9 млрд. са отишли в 4-5 фирми в строителството, които са откраднали, ако са били скромни, поне 30% от тях, ама те не са били скромни… („Асфалтовата настилка на Лот-2 от АМ "Струма" не издържа и една зима и се напука”, съобщава проправителственият "Труд".)

Скъп е мониторингът на ЕК, но чак милиарди не е. Проблемът е в друго – че хем за него се плаща, хем и корупцията си върви.

Понеже се опитват да ни работят на патриотизъм и национално достойнство, та се чувстваме длъжен да поясним. Парите, които получаваме по еврофондовете, не ги пърди магарето! Те са от данъците на европейските граждани. И е много нахално ние да викаме „дай, дай, дай, и не гледай че съм негодяй”!

Ние например, откакто разбрахме, че просяците работят за мафия, която им прибира даренията, вече избягваме да даваме милостиня.

Да, Европа в момента се ръководи от некадърници. Разочарован сме до мозъка на костите си. Но това не означава, че трябва да се отказваме от обща Европа. Не по-малко сме разочарован и от Борисов, но не се отказваме от България заради него. Нали не се отказваме?!

Сряда, 16 март

Изданията на медийния империалист Пеевски скочиха на четиримата професори, подели повика на Апостола за „чиста и свята република”. Отнасят го главно Минчев и Дайнов. Между другото, не е правилно да се наричат четиримата професори. Щото те са двама професори и двама доценти. Това, разбира се, е уточнение, което не касае основите на републиката. Та медиите на Пеевски се върнали чак до тайнството на зачеването на Дайнов. Заченат е от сперматозоид на партиен член и яйцеклетка на дъщеря на активен борец. Бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на БКП с решение на ЦК… И на Минчев не му бил чист косъма. Той пък трупал апартаменти като катеричка. Явно някой много се е уплашил от републиката на професорите. То и ние се чудим дали да не се уплашим. Управлявали са ни професори - икономистът Цанков, археологът Филов. Меко казано, здраво са пипали.

Оня ден отивам на очен лекар. Щото тъщата ми седна на очилата. Не ги била видяла. Да, бе! Къде съм сложил луканката може да види, а очилата не може! Та докторът ме тури пред таблицата на Снелен и вика: „Затвори едното око”. Викам, кое, лявото или дясното. Пък той знаете ли какво ми вика? Без значение, нема ляво, нема дясно… И ме погледна особено, някак по реформаторски, ако мога така да се изразя. Тоя, рекох си, само се връща от шествието. Там така викаха: „Нема ляво, нема дясно – републиката е в опасност…”

После един шемет едва не ни отнесе в мойто си платно. Викам му: „Ей, идиот, карай в дясно, бе! Не си в Индия!” И той реформатор. Та искаме да кажем, че професорите и доцентите трябва да обяснят на простия народ къде няма да има ляво и дясно, и къде ще си караме постарому.

Върховният съд в Букурещ осъди на 2 г. затвор без право на обжалване Флорин Попеску, защото на местните избори през 2012 г. раздал на избирателите 60 т печени пилета.

Осъдените политици в Румъния вече са предмет на статистическия им институт. Само през миналата година в затвора са изпратени един премиер, петима министри и над 20 депутати. Конфискувани са активи за над 440 млн. евро.

У нас досега няма осъден политик. А разследване на Mediapool върху дейността Комисията за конфискация установило, че за всеки лев, който е влязъл в хазната от конфискация, държавата е похарчила пет лева. За 10 г. комисията е изхарчила 56 млн. лева, а е отнела имущество за 61.7 млн. лв., от които в хазната са влезли едва 11 млн. лв.

Вълнуващите открития в държавата продължават. Министър Московски спря поръчка на НК "Железопътна инфраструктура" за доставка на релси за 43 млн. лв. на фирма на 22-годишен циганин, племенник на депутата от ДПС Илия Илиев. Илийката, напомняме, е виден индобългарски депутат, на който миналата седмица взеха имунитета заради съмнения за кражби за милиони.

Другото откритие на МТ е още по-вълнуващо. Два етажа от сградата му на ул. "Гурко" №5 се оказали собственост на олигарха Домусчиев, придобити покрай приватизацията на "Параходство Български морски флот" през 2008 г. Би трябвало да са извадени от активите на дружеството, но по причина, която няма да обясняваме от уважение към интелекта ви, не са. През 2011 г. Домусчиев случайно открил туй притежание и си го поискал. И на заседание на МС се реши министерството да откупи собствената си собственост за 1 млн. евро.

Днес Домусчиев е приятел на Борисов. През 2008 г. на власт обаче беше тройната коалиция. Което показва, че олигарсите не са свързани с една или друга партия, а са национален капитал.

Ей, братя, това не е държава, бе! Това е нещо като Шеруудската гора, пълно е с разбойници. И един, дето се прави на Робин Худ…

Казвал ли сме ви, че едни историци твърдят, че Робин Худ и разбойниците му всъщност са били банда педерасти, които се криели в горите? Май сме ви казвал.

Четвъртък, 17 март

Депутатите от ГЕРБ въстанаха срещу ДСБ. Цвета Караянчева, известна като острие на Цветанов, изчете остра декларация: „ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Борисов да дойде в НС и да обясни докога опозиционерите на Радан и ДСБ ще участват във властта, докога ще търпи техните лъжи..."

Настояват?! Скоро ще почнат и да му заповядват!

Борисов е в Брюксел. Чак не повярвал: „Верно ли така е казала? Малко не ми се вярва. Капитанът в Брюксел - бунт на кораба".

Бунт или пунт? Туй е въпросът. За първото се иска много кураж, за второто малко акъл.

Говори се, че Борисов наредил на Цацата да удари касичката на Цветанов – строителната фирма „Агромах” на благоевградския бизнесмен Асен Савев. Една от касичките, де… Което, както и да го погледнеш, си е casus belli.

За Москов обаче ще има да чакат депутатите: „На колегите от ГЕРБ ще кажа, че реформата на министър Москов ще стигне докрай и както аз, така и те ще го подкрепят."

Дето викал Шварценегер в претъпканото метро, всички тия пред мен ще слизат на моята спирка, но още не знаят. Та и депутатите на ГЕРБ в най-скоро време ще научат, че подкрепят Москов.

Кунева съгласна с Караянева: "Това трябваше да направят още в самото начало… Не можеш да имаш най-хубавото и от двата свята. Управлението в момента е изключително трудно и е въпрос на поемане на много голяма отговорност."

И поема госпожа Кунева, поема… А каквото тя не може да поема, Дани бой го поема. Четох, че в просветата вече се били подредили все близки приятели, кумове и кумци… Не знам дали е верно, щото го четох в сайта на Дачков. Но е логично. В добра компания по-лесно се поема. Оная вечер се бяхме събрали и така поехме, че се наложи и да връщаме… Но да не ви занимавам с мене си.

При Кауня един от бекбенджърите в ГЕРБ обясни защо десебарите трябва да напуснат: „Не е редно да се възползват от благата на властта”. Е те това е истината – благата. Те се поемат. А туй с отговорността е за леваците…

В обръщение към НС Плевнелиев каза: „Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс от над 17 млрд. лв. Това трябва да се помни и да се знае. В новия програмен период се надявам да бъдем още по-амбициозни и ефективни…”

Знае се, г-н президент. Разчу се тия дни. Даже се знае и кои бяха най-амбициозни: Пеефски, Златев, Симеон Пешов…

Разбира се, ще бъде много тесногръдо да се мисли, че само гореизброените лица са блажили. Кръгът е много по-широк. В него влизат кметове, общински съветници, чиновниците, които разпределят кинтите, адвокатите, които измислят схемите, прокурори и съдии, политически ходатаи... И изобщо никога не трябва да се забравя, че да се откраднат едни пари струва пари.

Циганите в с. Плеханово Тулска област вдигнали газов бунт. Край катуна минавала тръба и те се закачили. Обаче от газовото дружество и им отрязали байпаса. Което станало причина за бунт, който бързо ескалирал. Циганите нападали с камъни газовиците. Та се наложило да отидат спецчасти, които „с употребата на специални средства – палки“, да възстановят реда.

След това „правоохранителните органи проведоха разяснителна работа с жителите на ромските селища”.

И те се извинили за поведението си.

Знаем, че изпитваме неподобаващи чувства, но ни стана носталгично за времето, когато индобългарите бяха нормални граждани, изкарваха прехраната си с труд, плащаха си сметките и след 18 ч. си седяха в махалата. Даже знаем и защо беше така, понеже сме от Пазарджик. Обърнахте ли внимание? Първо ги респектирали, а после им провели „разяснителна работа”. Тоест, с добра дума и малко бой може да се постигне повече, отколкото само с добра дума.



Петък, 18 март

Дигитални шпиони хакват хай тек вибратори”, тревожат се колегите от „Новинар”. И то си е за тревога, като се замисли човек. Но преди да навлезем в тема, по която не е препоръчително мъжете да са наясно, ще направим едно лично съобщение. Оня ден си направихме теста за мъж във Фейсбук. Изкара ни 97% мъж, което си е почти напълно. Само за брадата са объркали, нямаме.

Д-р Филипов мъж

Съобщавал сме ви, че учените конструираха устройство за целуване през интернет” -"Kissenger". Глава със силиконови устни, която се свързва с компа през USB порт. Целуваш устните, а сензорите предават импулсите. Тогава писахме: „Пред туй устройство има широко поле за приложение. След като се предават импулси, има ли значение къде ще се сложи накрайникът? Не, нали?”

Но да не се хвалим, вие и без това си знаете, че прогнозите ни граничат с ясновидство. Днес със сексиграчките от ново поколение може да се прави секс през три континента. Но понеже и интернет разбойниците не спят, та са открили начини да хакват вибраторите. Ужас! Влиза ти некой в профила и почва да работи партньорката ти. Което си е направо прелюбодеяние, даже изнасилване.

Еднояйчни близначки Ана и Луси от австралийския град Пърт обявили, че ще родят едновременно от общото си гадже, некой си Бен Бърн, механик.

На село имахме един Анчо, звеновод. За младите ще поясним, че звеновод беше най-ниската ръководна длъжност в ТКЗС (трудово-кооперативно земеделско стопанство). Човек, който води звено, десетина жени с мотики, които копаеха пипера, доматите, каквото има. Та този Анчо се ожени за една Пенка. Тя имаше сестра Иванка. Пенка роди момче, на следващата година роди и Иванка. Мома роди. И на децата им викаха братявчеди. Та тия работи по хората ходят, не по гората. Да се ашладисва балдъзката, не е нещо нечувано. Извечна мъдрост на нашия народ е, че който има балдъза, бара два… рими.

Дорис Фиала, швейцарски политик и ръководител на делегацията на ПАСЕ, която следи изборите у нас, призова Европа да ни бойкотира. Швейцарката окачествява българските политици като "дискредитирани и замесени в корупционни практики": "Ние трябва да помислим дали да не бойкотираме изборите. Не трябва да позволим да бъдем използвани да легитимираме силно съмнителна система…"

Няма да можем да ги лъжем още дълго. Почва да им писва вече.

И изобщо, братя и сестри, няма друг такъв Neverland, като нашия native land. Нашата е обща работа на Джеймс Бари и Луис Карол. От една страна е пълно с момчета, които не искат да пораснат и смятат, че ще избягат от действителността, като си останат деца. Политически деца. И поради това нашият свят е като в мечтата на Алиса: „Ако имах свой собствен свят, всичко в него щеше да е небивалица.”

Ама небивалица да видиш… Избрали сме да ни ръководи един… Ще го кажа научно. Ако сте чели „21 незаменими качества на лидера” на Джон Максуел, този, когото сме избрали, не притежава нито едно от тези качества. И трябва да сме, по-точно да сте, луди, щом сте го избрали!

- Но аз не искам да бъда сред луди хора.

- О, нямаш избор. Тук всички сме луди. Аз съм луд. Ти си луда.

- Откъде знаеш, че съм луда?

- Трябва да си. Иначе нямаше да си тук.”


Ето на този пасаж не обърнахме внимание навремето! И сега сме тук. Което си е диагноза.

Обаче най-интересното може би предстои. Представете си, че Борисов стане президент, а Цецо премиер! Един ми го разправяше като действителен сценарий, но не вярвам да са чак пък толкова нагли. Цецерон премиер! Това е удар под интелекта дори на онези двайсет и няколко процента, които избраха Борисов.

Айде, чао! Стана малко дълго, но нямах време да ви напиша по-късо.


Тони Филипов, д-р Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар