Зима

Зима
Пролет

17 март 2016 г.

Удо Диркшнайдер: Продължавам да се занимавам с това, което обичам

"Много неща сме научили от класическите творби и оттам сме черпили идеи"

Елена Розберг взе интервю от Удо Диркшнайдер преди концерта му в София.

България е една от спирките в турнето „Back to the roots”, по време на което титанът на тежкия саунд изпълнява за последен път всички хитове на метъл боговете Accept. Верните фенове на UDO у нас ще могат да се насладят на „Princess Of The Dawn“, „Balls To The Wall“ и „Metal Heart“ в оригиналното изпълнение на гласа, допринесъл толкова за култовия статус на германската банда.


Удо Диркшнайдер: Ало!

Елена Розберг: Здравейте, може ли да говоря с господин Удо Диркшнайдер, моля.

- Да, аз съм на телефона.

- Много ми е приятно. Казвам се Елена и се обаждам от Z-Rock, България.

- ОК, да започваме.

- Как сте? Как се чувствате днес?

- Много съм добре, благодаря. Днес имам почивен ден, но пък съм ангажиран с всички тези интервюта, които давам.

- Благодаря за времето, което ми отделяте. Как започна турнето Back To The Roots?

- Вече направихме концерти в Норвегия, Дания, Швеция и сега се намираме във Финландия. До момента нещата вървят много добре. Имахме няколко напълно разпродадени дати в Швеция, както и в другите две страни. Какво мога да кажа- шоуто се получава страхотно!

- Защо решихте да направите точно такова турне, озаглавено – Завръщане към корените?

- Избрах такова заглавие, защото, образно казано, ми се искаше да затворя книгата. Това е турне, на което за последен път изпълнявам песните на Accept. След това ще си продължим с U.D.O., но никога повече няма да свирим парчета на Accept. За мен това е важно, защото искам да затворя последната страница от романа.

- Кажете ми, ако имахте възможност да изберете измежду имената на песни на Accept за заглавие на своята автобиография, на кое бихте се спрели?

- О, това е труден въпрос. Разбира се, Accept са моята история. Ако седна да пиша книга, която да е автобиографична, голяма част от нея ще бъде посветена на Accept, за да разкажа как започна всичко, как се роди бандата и за годините след това- с U.D.O. Не съм мислил как бих я озаглавил, но бих разказал истинската история.

- Да очакваме ли концерта да бъде шоу от типа „Най-доброто от Accept” от гледна точка на сетлиста? Кои песни ще чуем в София?

- Да, така е. Подготвили сме песни от албумите Accept, I'm a Rebel, Breaker, Restless and Wild, Balls to the Wall, Metal Heart, Russian Roulette. До голяма степен това ще бъде „The Best Of“шоу. Много хора ни казват - това е най-добрият концерт с песни на Accept, на който сме присъствали.  Всички са много щастливи и доволни и нещата вървят великолепно.

- Имате толкова много страхотни песни и в България ви очакват истински почитатели, които имат големи очаквания. Трудно ли подбирате песните, които да свирите на концерт?
 

- Да, разбира се, доста се поизпотихме докато определим сетлиста. Аз добре зная кои песни най-много се харесват на хората. На финала избрахме 23 или 24 парчета, които включихме в сетлиста. Много е трудно да се удовлетворят всички желания, но смятам, че сме избрали правилните парчета.

- Бихте ли ни представили музикантите, с които идвате и в България?

- Да, това са същите момчета, с които свиря и в U.D.O. Двамата китаристи - Каспери Хейкинен и Андрей Смирнов, Фити Уинхолд на баса и моят син - Свен Диркшнайдер – на барабани.

- Бихте ли ни разказали накратко историята на едно от култовите парчета на Accept- Son Of A Bitch? Чела съм, че това е песен срещу алчността на звукозаписните компании. Вярно ли е?

- Да, разбира се, напълно. Когато написахме парчето, бяхме едва 18 годишни, това беше около 1980-та година. Записахме го като “благодарност” към лъжливата и крадлива звукозаписна компания. Музиката още тогава мутира в бизнес. Това е историята на песента Son Of A Bitch.

- Какво ще ни разкажете за песента Fast As A Shark?Смята се, че това е първата speed metal песен. Съгласни ли сте с такова определение?

- Да, съгласен съм. Докато работехме по песента не си давахме сметка, че правим speed metal парче. Много е интересно, че така станахме пионери на малко по-различно звучене.

- В МetalHeart използвате класически мотиви от творби на Чайковски и Бетовен. Вие лично харесвате ли класическата музика?

- Да, когато съм в подходящо настроение доста често си пускам класическа музика.  По отношение на аранжиментите, много неща сме научили от класическите творби и оттам сме черпили идеи, за да създадем специална атмосфера в нашите песни.

- Разбира се, всички харесваме и парчето Balls To The Wall, което все така звучи актуално и се харесва от слушателите. Каква е според вас основната разлика от 70-те и 80-те и днешното време?

- За мен атмосферата като цяло е много различна. Големи и много съществени промени настъпиха през последните десетилетия в политически, социален план и особено в музикалния бизнес. Продажбите на записи драстично намаляха. Новите медии дадоха възможност да се сваля музика. За мен лично, обаче, сякаш няма голяма разлика - все още ходя по концертни турнета и пиша музика. Все така се занимавам с това, което обичам. Може би промяната се отразява най-сериозно на новите групи.

- Бихте ли ни казали коя песен най-много обичате да изпълнявате на живо?

- Хахаха, това е труден въпрос. Наистина много обичам да правя "Winterdreams"  и "Head Over Heels".

- Защо точно тях?

- Защото са много хубави песни и е много яко да ги пея. Чувството и в двете парчета е много приятно.

- Кажете ни нещо за канадската банда Anvil, които са съпорт на концертите ви. Познавате ли се лично?

- Да, знаем се от много отдавна. Бяхме с Accept и Anvil заедно по концертни турнета през 80-те години. Може би беше 84-та, 85-та или 86-та. Турнето беше в Канада. Те са супер симпатични момчета. Идеално си пасваме и сега в това, което правим. Те са перфектният избор за турне, което се казва “Back To The Roots” – Завръщане към корените.

- Смятате ли, че класическите метъл банди се радват на някакъв възроден интерес?

- Да, съгласен съм. В света има много метъл фенове, а класическите банди се радват на добра популярност в момента. Турнетата им са много успешни. Ние сме от доста време на сцената и въпреки това на концертите на U.D.O., освен заклетите стари фенове, идват и много млади хора. Те имат нужда да чуят точно такава музика.

- С групата U.D.O. приблизително на всеки две години издавате нов албум. Какво ви мотивира, откъде идва вдъхновението?

- Аз обожавам да пиша песни. Все още сме пълни с идеи, които искаме да реализираме. Такова е нашето темпо - на всеки две години. Смятам, че това е нормален период от време, за да се подготви албум. Много ми харесва целия този процес. След излизането на нов албум, следва и концертно турне, където е нашата сила. Затова продължаваме напред.

- Да очакваме ли от U.D.O. нов албум?

- Да, но не много скоро. Хахаха. Планът е да започнем да работим по нов албум в началото на следващата година, така че най-вероятно ще излезе към края на 2017-та.

- Харесвате ли българските фенове, обичате ли да посещавате България?

- Разбира се, много! Аз правя често концерти в България. С групата U.D.O. при вас записахме лайв DVD. Винаги се получават страхотни концерти и наистина нямам търпение да дойдем отново в България, но този път ще ви свирим само песни на Accept. Надявам се хората да ги харесат. Сигурен съм в това! Надявам се да се съберат много фенове на концерта. Ще се видим там!



Zrock.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар