Зима

Зима
Пролет

4 март 2016 г.

Николай Мелемов: Феноменът на обезлюдяване на планината е факт

"Докато има разлика в стандарта на България и другите европейски страни, ще я има и тази миграция."

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Хоризонт за вас“  кметът на Смолян Николай Мелемов по повод оплакванията на жители на града от високите нива на безработица и ниското ниво на заплащане.

"Проблемът не е точно такъв, защото всички фирми на територията на общината изпитват нужда от работна ръка – по-скоро проблемът тук е на образователната система да подготвя кадри, нужни на бизнеса, защото и в бюрото по труда има свободни ваканти, и бизнесът се оплаква постоянно.

Явно има нужда от по-квалифицирана работна ръка - за съжаление процесът на миграция на младите трудоспособни хора е на лице", допълни Мелемов.

"Би могло да има икономически мерки от страна на държавата, с които да стимулират бизнесът", обясни кметът на Смолян и изрази сигурност, че такива действия ще бъдат предприети, защото феноменът на обезлюдяване на планината е факт.
 

"Държавата има намерение да направи програма, с която да подпомогне региони като Родопите, защото в планината наистина животът е по-труден и по-скъп."

Според Никола Мелемов с бъдещото отриване на ГКПП "Родозем-Ксанти" с Гърция, туризмът като отрасъл ще получи голям тласък, защото все пак е приоритет за региона.

Кметът на Смолян призна, че замърсяването на въздуха е наистина огромен проблем за града, но и поясни, че той се корени в това, че тук хората се топлят преди всичко с дърва и въглища - това замърсяване е в зимния период.

Няма коментари:

Публикуване на коментар