Зима

Зима
Пролет

26 март 2016 г.

Градил Илия...

Фирми, свързани с депутата от ДПС Илия Илиев, въпреки разследванията на прокуратурата остават едни от основните получатели на поръчки от железопътната компания

В началото на март главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев (на снимката) заради разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери. 


Синтезирано, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), стопанисваща релсите и гарите, наела компании, свързани с депутата, да извършат ремонти на жп участъци, пострадали от бедствия. Платила за това 3 млн. лв., но работата била свършена от самата НКЖИ. 

Във всички преговори по договора е вземал активно участие самият Илия Илиев. Извършените плащания са обосновани от неистински документи и от документи с невярно съдържание (строителни книжа, протоколи, фактури), които Илиев е осигурявал и е предявявал на възложителя, съобщи държавното обвинение.

Според прокуратурата престъплението е извършено през периода 2007 - 2009 г., когато Илиев е бил общински съветник от ГЕРБ в Столична община. Докато държавното обвинение демонстрираше активност, Илия Илиев отвърна така: "Ако съм виновен, ще си изтърпя наказанието... Ако трябва, ще полежа. Няма нищо лошо в това. Ще прочета някоя друга книга. Обичам да чета."

Прокуратурата реално претопли старо разследване. То е от 2011 г., а Илия Илиев посредством свързаните с него роднини и дружества отдавна е клиент на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Въпреки разследването и дейността на комисията стабилните позиции на Илиев в НКЖИ, за които се знае отдавна, са били все така устойчиви през годините, като явно не са се отразили негативно и на политическата му кариера. А парите, получени от свързани с него компании от държавното предприятие за различни дейности и доставки, са 15 пъти повече от това, изнесено от прокуратурата. Или 47 млн. лв., като събраните данни от Агенцията за обществени поръчки не претендират да са изчерпателни.

През периода от 16.11.2006 до 10.06.2009 г., когато са били сключени въпросните договори, разследвани от прокуратурата, генерален директор на НКЖИ е Антон Гинев, който в момента изпълнява длъжността зам.-министър на транспорта. Нещо повече: малко след инициативата на Цацаров, Министерството на транспорта спря нова поръчка за фирма, свързана с Илиев, за внушителната сума от 43 млн. лв. за доставка на релси. Поръчката бе подписана на 10 март тази години. Моделът "Илиев" е все така устойчив през годините.

Момчетата не си отиват

Основната компания, свързана с депутата Илия Илиев при поръчките на НКЖИ, е "Енерджи груп 2003", получила през годините 24.5 млн. лв. Компанията ремонтира приемното здание и пероните на гара Горна Оряховица, заздравява земно легло и железопътен насип и доставя релси и акумулаторни батерии. Компанията е едно от трите дружество от разследването на прокуратурата заради договор за ремонтно-строителни работи на отводнителните съоръжения на стойност 665 хил. лв. В миналото компанията е еднолична собственост на брата на Илия Илиев - Йордан. През 2012 г. дяловете му в дружеството са запорирани от Националната агенция по приходите, като запорът е отменен през 2013 г. Към края на 2014 г. компанията е прехвърлена на Руслан Георгиев, а през март 2015 г. отново сменя собственик, този път - Йовица Йованович от Сърбия.

Другата основна компания, свързана с Илия Илиев, е акционерното дружество "Ай Ки Ес". Основен акционер с 90% от капитала е Янко Йорданов Янков, роден през 1993 г. Момчето чудо, което вероятно е племенник на Илиев, влезе в полезрението на медиите, след като през февруари 2014 г. участва в иновативен търг на НКЖИ за релси през стоковата борса. Компанията му, в която при основаването й през 2012 г. влага 45 хил. лв., постига договор с инфраструктурното дружество за доставка на 7 хил. тона релси за 15.6 млн. лв. без ДДС.
 

Янко Янков е управляващ и в обединението "Еко Панега", в което участват още "Главболгарстрой" и "Капитол груп". Последната участва заедно и с "Енерджи груп 2003" в обединението "Кристални води". От сайта на Агенцията за обществени поръчки става ясно, че през 2013 г. "Капитол груп" е сключила договори с НКЖИ за 7.3 млн. лв. за изграждане на аварийно укрепителни съоръжения. Компанията спечели редица обекти за изграждане и ремонт на спортни обекти, като преди 2 години агенти на ДАНС влязоха във фирмата за източване на средства при изпълнението на европроект за подмяна на ВиК мрежата на град Левски за 5 млн. лв., при което е използвала материали от кариера от защитена местност.

Релсите на нашите мечти

Поръчките на НКЖИ, спечелени от фирми, близки до Илия Илиев обаче не секват. На 16 март министерството съобщи, че прекратява поръчка на НКЖИ, подписана на 10 март, като компанията щеше да плати 43 млн. лв. за доставка на релси през следващите 4 години на свързаното с Илия Илиев "Ай Ки Ес". От търговския регистър става ясно, че ден преди Министерството на транспорта да спре търга за релсите, на извънредно общо събрание на акционерите е взето решение името й да бъде променено на "Мининвест".
 

Любопитното е, че един от участниците в този конкурс е "Фьосталпине ФАЕ София". Компанията е joint venture между един от най-големите доставчици на релси, австрийската Voestalpine VAE, която е с 51% дял в дружеството, и... самата Национална компания "Железопътна инфраструктура". По време на търга обаче НКЖИ отстранява сама себе си и един от най-големите производители на релси, тъй като офертата на "Фьосталпине ФАЕ София" не отговаря на предварително обявените изисквания на възложителя за техническата спецификация. Така дружеството не успява да се дореди до етап представяне на ценови оферти.

Както вече стана ясно, това нямаше да е първата доставка на релси, след предишната поръчка на "Ай Ки Ес" от 2014 г. Още по-назад в миналото, "Енерджи груп 2003" има още два договора за релси: през 2010 г. за 4.8 млн. лв. и през 2007 г. за 13.4 млн. лв. без ДДС. По въпроса с поискания имунитет на Илия Илиев и разследването на прокуратурата генералният директор на НКЖИ отговори пред "Капитал" така: "От 2007 г. каквото съм заварил, съм дал на органите". 


А реакцията на министерство на транспорта по отношение на мегатърга за доставка на релси, който беше прекратен, беше разбираема - напоследък е модерно да се спират поръчки. Но все така без да се обясняват причините за това.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар