Зима

Зима
Пролет

12 март 2016 г.

Тънки сметки и печалбарски нюх

На днешно време сигурно на всеки му се е случвало да търси начини, чрез които да си осигури допълнителен доход.

Поне за да изкара спокойно до следващата заплата. 

В повечето случаи обаче като че ли най-лесният вариант, до който прибягваме, е да продадем някои наши вещи. Това е запазена черта на българина - да купува каквото му хрумне и после да търгува с него. Пък колко пари ще изкараме, е друг въпрос. 

В стремежа ни към печалбарство сме готови дори да се разделим и със стойностни неща. Сигурно доста от нас са попадали на обяви за продажби на училища, паметници на културата, ценни вещи на известни личности, с които незнайно как някои хора са се сдобили, ордени и какво ли още не. 

Печалбарският нюх на някои българи се разпростира до там, че да изкарват пари от закваски, нашенски суджуци или от... продажбата на буркан с въздух от Рила. За някои може би е безумие. Българинът обаче винаги е изумявал със своята изобретателност. Нещо като в онзи виц за извънземните, които отвлекли французин, американец и нашенец. Затворили всеки от тях в празна кабина и дали на всеки по три титанови топчета, големи колкото яйце.

„Господа, това е тест за изобретателност. Даваме ви шест часа, за да измислите възможно най-остроумен начин за използването на тези топчета. Който от вас се справи най-добре, го пускаме обратно“, казали извънземните. Французинът жонглирал умело с топчетата, като при това пеел с пълно гърло “Марсилезата”. Американецът не само че жонглирал и пеел, ами и играел степ. „Колеги! Това е невероятно! Този човек за шест часа успя да загуби едното топче, счупи второто и току-що ми продаде третото!“, казали извънземните за българина. Та винаги можем да изумим чужденците. 

Вече свикнахме да живеем така, че сякаш може да си купим всичко - образование, по-престижно работно място, а дали квалификацията ни отговаря, е друг въпрос. Вече е толкова лесно да се сдобием с диплома или да си платим на някого, за да ни напише курсова или дипломна работа, да ни изпратят решени задачите за изпита. 

Решаваме проблемите си кардинално, без да си блъскаме главата и да се потрудим. Благодарение на необятните възможности на интернет пространството, което обаче ни прави и безкрайно лениви. А всеки сам за себе си решава как ще използва мрежата - дали за да научи нещо полезно, или я използва за търговски цели. Въпрос на гледна точка. 

За едни е много по-ценно да притежават старо пиано, в същото време други са склонни да се разделят с него за няколко хилядарки. 

Всичко опира отново до ценностите на българина, до тънките сметки и печалбарския ни нюх, който явно през последните години развиваме все повече.

Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар