Зима

Зима
Пролет

24 март 2016 г.

Отиде си феноменалният Йохан Кройф

Почивай в мир, шампионе!
 
 На 68-годишна възраст изненадващо почина легендата на Аякс, Барселона и холандския национален отбор по футбол Йохан Кройф.

Трикратният носител на Златната топка беше диагностициран с рак на белия дроб в края на миналата година и въпреки уверенията, че се чувства добре, славният №14 не успя да се пребори с болестта.

Той е починал в дома си в Барселона, съобщава официалният сайт на митичния холандец.

Кройф ще бъде запомнен като един от най-добрите футболисти в историята на играта. Той е в основата на славните успехи на Барселона, извеждайки каталунците до тяхната първа титла на Стария континент през 1992 година.

Крал Йохан обръща внимание на школата на клуба - Ла Масия, откъдето излизат десетки таланти. Характерният за неговата Барса стил с продължителното задържане на топката се практикува и до днес.

Като футболист Кройф става 8 пъти шампион на Холандия с Аякс и пет пъти печели Купата на страната. Той е голямата звезда на тима, който печели три поредни титли на Европа - през 1971, 1972 и 1973 година.

С националния отбор на Холандия легендата достига до финала на Мондиал 1974, загубен от домакина Германия. Две години по-късно "лалетата" стават трети на европейското първенство.

Фейенорд Ротердам е последният отбор във футболната кариера на Кройф и той успява да направи отбора шампион на Холандия през сезон 1983/84.

В периода 1985-1988 година гениалният холандец се завръща в Амстердам, но този път като треньор на славния Аякс. Там той е наставник на Марко ван Бастен. Тимът печели КНК и две купи на страната.

Като футболист на Барса Йохан печели по веднъж титлата и купата на Испания, но постига далеч по-големи успехи като наставник на каталунския колос - 4 поредни титли, купа на Испания, КЕШ, КНК, Суперкупа на Европа, три Суперкупи на Испания.

На стадион "Ноу Камп" Кройф беше наставник на най-успешния български футболист Христо Стоичков, като двамата останаха приятели и след като пътищата им се разделиха.

Почивай в мир, шампионе!




Няма коментари:

Публикуване на коментар