Зима

Зима
Пролет

2 април 2016 г.

Топ 5 на трансферите между "Барселона" и "Реал"

Това е може би най-гледаното футболно дерби е Европа. "Реал" Мадрид срещу "Барселона". "Ел Класико".
 
Това са гигантите на испанския и европейския футбол, които представляват две противоположни идеологии.

В началото на сезона основните разговори в Ла Лига са за коефициентите за Барса и Реал – кой е фаворит за титлата, повечето хора отбелязват в дневниците си датите на дербито. И какво да кажем да футболистите, които са се прехвърляли директно от единия в другия тим? Те не са много, но някои от тях са най-добрите в света и неизбежно усещат яростта на феновете. 


Представяме ви петте най-известни имена, които са преминали от единия в другия отбор.

Луис Мила

Мила прави дебюта си в Испания за Барселона през 1985 година и записва 54 мача за отбора. По-късно треньор на Барселона става Йохан Кройф и отношенията между двамата са неспокойни. През 1990 година прави директен трансфер в Реал Мадрид, където има по-успешен престой с две титли на страната и една Купа на Краля през 1993 г.

Бернд Шустер

Престоят му в Барселона е внушителен. Германският халф беше движеща сила на "Ноу Камп" през 80-те години и образува чудесно партньорство с Диего Марадона. Въпреки това, отношенията му с клуба напрекъснато се влошават и през 1988 г. е скандално продаден на Реал Мадрид. В столицата има по-голям успех и печели две титли на Испания, а през 2007 г. се върна като треньор на Реал и изведе отбора до титлата.

Луис Енрике

Неговият път е в обратната посока. Той се премества в Реал през 1991 г. от Спортинг Хихон и прекарва пет сезона на "Бернабеу", наслаждавайки се на всички трофеи в Испания. Договорът му обаче изтича и шокира света, премествайки се със свободен трансфер в Барселона. Феновете на каталунците първоначално не посрещат подобаващо Енрике, но после той се превърна в легенда на клуба, помагайки за спечелването на две титли и две купи. Направи завръщане на "Ноу Камп" като треньор през 2014 г., когато беше натоварен със задачата да върне Барса обратно на върха. Всички знаем продължението на историята.

Михаел Лаудруп

Това е друга известна личност, която е носила екипите на Барселона и Реал. Мести се на "Ноу Камп" от Ювентус през 1989 г. и прекарва пет сезона там, като играе редом до Роналд Куман, Христо Стоичков и изгряваща звезда Пеп Гуардиола. Под ръководството на Йохан Кройф, отборът играе стил, като този на митичния Аякс и печели титлата четири пъти поред. Но през 1994 след скандал с треньора, се мести в Реал. Там остава само два сезона, но играе основна роля и печели Ла Лига.

Луиш Фиго

Това е най-голямото име, играло за двата отбора. Носителят на Златната топка за 2000 г. прекарва по пет сезона и в двата гранда. Португалската звезда беше фантастичен талант, боготворен от феновете на "Ноу Камп". Записва 172 мача за Барса, в които вкарва 30 гола, преди Реал да плати откупната му клауза и той да приеме офертата. През 2002 г. се връща в Каталуния за "Ел Класико" и има нужда от полицейски ескорт заради гнева на феновете на домакините. По време на мача беше замерян с монети, топки за голф, дори и със свинска глава. Фиго имаше голям успех на "Бернабеу" и спечели две титли и Шампионска лига.

Луиш Фиго


Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар