Зима

Зима
Пролет

22 април 2016 г.

Цветан Цветанов - много думи, а какво ни казва?

Повечето политици изпадат в илюзията, че сложните изречения показват интелект. Всъщност чрез тях прикриват липса на знания

Много хора са изпаднали в илюзията, че Цветан Цветанов е велик политически стратег, който стои в основата на победите на ГЕРБ на всички избори от 2009 г. насам. 


Всъщност, ако внимателно се заслушате, става въпрос за човек, обучен от политически PR-и, как да изрича сложни алабализми, без да има представа какво всъщност казва, но да успява да заблуди аудиторията си, че казва нещо наистина важно. 

В действителност, твърде често хората остават с впечатление, че говори празни приказки, да не кажем глупости.
 

Разбира се, опазил ни господ да обвиним председателя на парламентарната група на управляващата партия в глупост, но в същото време си даваме сметка, че за политическите PR-и подобен продукт е нещо като скица на дете от  детската градина, представена като картина на Пикасо.

Нека илюстрираме това с реплика от интервю на Цветан Цветанов, дадено за сутрешния блок на Нова телевизия – „Здравей, България“:

Водещ: А смятате ли, че един човек, който два поредни пъти не е изразил желание да упражни правото си на вот, ще отиде да се регистрира отново на третия, няма ли така риск хората изобщо да се оттеглят от изборния процес?
 

Цветан Цветанов: Това ще бъде негово право, но знаете, че винаги много са въпросителните, които седят пред всеки един избор, дали действително списъците са актуални, дали те се актуализират и по този начин ще видим дали действително имаме избирателна активност, която ни дава възможност да бъде по-висока или по-ниска и то ще бъде на база това, което искаме да го приложим като поле на действие, защото смятаме, че това е един разумен вариант - хем да не санкционираме под една или друга форма тези, които не са упражнили това конституционно право, но същевременно да можем да изчистим и списъците от така наречените мъртви души.

Хайде да разложим на части това сложно съставно изречение, издекламирано от това, което имаме като Цветанов:

1. Това ще бъде негово право

Добре бе, брат, да беше спрял до тук. Хората щяха да разберат повече отколкото от цялата последваща логорея!

2. Винаги много са въпросителните, които седят пред всеки един избор, дали действително списъците са актуални, дали те се актуализират и по този начин ще видим дали действително имаме избирателна активност, която ни дава възможност да бъде по-висока или по-ниска и то ще бъде на база това, което искаме да го приложим като поле на действие, защото смятаме, че това е един разумен вариант

Тъпомерът предаде Богу дух някъде по средата, а зрителят вероятно превключи на друг канал... Първо изброява изникващи въпроси – основателно зададени. След което завършва с „дали... която, .... което, ... защото..." и логиката избяга някъде на втората запетайка! Г-н Цветанов, дори и един човек да отиде да гласува, вече имаме избирателна активност. Какво си мислехте, когато зададохте този въпрос? Изрекохте 40 думи и не казахте нищо. Какво точно имате предвид с: „и то ще бъде на базата на това, което искаме да го приложим като поле на действие, защото смятаме, че това е един разумен вариант“? Все още ли говорим за политика?

3. Хем да не санкционираме под една или друга форма тези, които не са упражнили това конституционно право, но същевременно да можем да изчистим и списъците от така наречените мъртви души.

Най-накрая малко смисъл във Вашите думи,  г-н Цветанов! За съжаление отново манипулация. Изваждате хората от избирателните списъци и след това говорите, че не прилагате санкция?! Изваждането е санкция, г-н Цветанов, защото насилствено лишава гражданина от дадено негово право, което, ако той иска да възстанови, ще трябва да похарчи, пари, време и усилия - дали за път, по нотариуси или за такси за молби. Едно смислено изречение да имате, и вие да го използвате за да манипулирате аудиторията, бива ли така?

Какво всъщност искам да Ви покажа, чрез този пример... Политическите PR-и учат своите работодатели, че те трябва да напълнят участието си в телевизионното предаване с възможно най-много приказки, между които задължително да прокарат няколко опорни точки и по възможност да ги повторят няколко пъти, независимо какви са въпросите. Вие сте опит за PR- творение, затова и докато пълни времето с думи, сам се заплитате в тях и в крайна сметка говорите безсмислици.

Този съвет, на PR-ите към политиците - идва от подозрението, че който не говори, няма какво да каже, следователно е глупав.

Повярвайте, успешните политици се разпознават по това, че може да говорят малко, но казват много.

Те използват прости изречения, вместо сложни. Успешните политици обръщат по-голямо внимание на интонацията и невербалната комуникация, като подсилващ ефект към думите. Слабите политически оратори, се чудят как да запълнят времето, което им е отредено, и в същото време да създават усещането, че поназнайват нещо по темата.

В крайна сметка е по-важно какво правите, отколкото какво говорите. В крайна сметка, Вашите дела говорят най-добре за вашия капацитет.

Останалото е само запълване на тишината.



Никола Влахов, No-comment.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар