Зима

Зима
Пролет

19 април 2016 г.

Нова графа: "Не подкрепям никого" в изборната бюлетина

Ще бъде създаден избирателен район "Чужбина", от който ще могат да бъдат избирани до 4 депутати
 
След като депутатите от правната комисия решиха, че гласуването на избори вече ще е задължително, в бюлетината вече ще има и графа: "Не подкрепям никого".

Предложението дойде от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Гласът на тези избиратели няма да бъде отчитан като действителен, за да няма незаети мандати, но няма и да е недействителен, каквито са празните или изрисуваните бюлетини.

Този вот ще се отчита в отделна графа в протокола и ще се проверява от Централната избирателна комисия. Целта е да види реално колко е недействителният вот.

Парламентарната комисия по правни въпроси реши да бъде създаден избирателен район чужбина, от който да могат да бъдат избирани до 4 депутати. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя мандати.

За целта се гласува премахването - минимум четирима народни представители да се избират от един район. Досега гласовете от чужбина се разпределяха в страната.

Избирателите зад граница вече ще могат да гласуват и за конкретен кандидат преференциално, защото досега подаваха бюлетина само с избор на партия.

Депутатите от правната комисия решиха също, че избирателите, които са гласували, могат да получават стимули, но не с томбола, а избирателите, които не са отишли до урните на предходния вот, ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък.

Предложението за "игра на щастието", в която да участват само гласувалите, дойде от ПФ и беше подкрепена от ГЕРБ.

Въпреки това днес Данаил Кирилов заяви днес, че предпочита варианта на Реформаторския блок в закона да се запише само стимулиране на подалите бюлетина.

Той уточни, че не приема и варианта на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от данъка общ доход, който беше и отхвърлен.

Така в крайна сметка комисията реши, че ще запише, че може да има стимули за гласувалите, които да се определят от Министерския съвет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар