Зима

Зима
Пролет

24 май 2016 г.

Списъкът Зюмбюл (ев). Когато графоман прави списък на книги

Борислав Зюмбюлев, гл. редактор на „24 часа“: Разбира се, че българската литература е остаряла, глупава, посредствена, безинтересна и неграмотна
 
Случайно попаднах на някакъв коментар, публикуван в „24 часа“, подписан с автор Борислав Зюмбюлев, главен редактор на „24 часа“: „Коментари на седмицата. №1: 18 незадължителни книги, които трябва да прочете всеки 18-годишен“. 

Зюмбюл/ев/ не само никога не е блестял с експресивно перо, не само, ако прочетете внимателно писанието му, ще затънете в графомания, но и с очевидна липса на талант се е напънал претенциозно да се изрече и той за книгата, литературата и четенето.

Като прочете човек подобен „текст“, направо се хваща за кобура, защото Зюмбюл /ев/ изрича с изумителна категоричност: „Разбира се, че българската литература е остаряла, глупава, посредствена, безинтересна и неграмотна. Но тя не може да бъде заменена, защото да си българин, означава да знаеш драмата на Гераците.“
 

И още: „Целта на “24 часа” е с помощта на четящи и заслужили българи да направим един свободен списък на “незадължителните”, но много желателни книги, които трябва да си прочел, за да считаш себе си за образован и глобален. Те дават възможност за разбиране на света и писаното слово.“
 

„Глобалният“ Зюмбюл /ев/, който заслужава да му праснеш едно по физиомутрата, илюстрирала с огромна снимка писмовната му полюция, се изказва като последна инстанция, че „разбира се“ българската литература била глупава и посредствена. И „глобалният“ Зюмбюл /ев/, с бездарно писане, предлага двайсетина книги в „списък“. Между тях НЯМА БЪЛГАРСКИ КНИГИ, единствената посочена българска книга е „Задочните репортажи“ на Георги Марков, защото била „най-важното, което трябва да се знае за комунистическа България“.
 

Ако Зюмбюл /ев/ не пишеше графомании по цял ден, вероятно щеше да прочете „Тихият бял Дунав“ на Атанас Липчев, след като се е фиксирал единствено в „комунистическа България“ и да разбере, че „Задочните репортажи“ нямат нищо общо с ГОЛЯМАТА ЛИТЕРАТУРА, а са публицистика.
 

Зюмбюл много иска бъде прочетена и “12-те стола”, защото „като ги свършите, ще прочетете и “Златният телец”. Много смешна – ще разберете, че Русия не е само Путин, Жириновски и Кобзон.“ Забележете! – бездарието! – не като я свършите /книгата/, а „като ги свършите“ – според Зюмбюл очевадно трябва да свършим … със столовете.
 

Как без Путин в Зюмбюлската грантова мисъл? Нерде Илф и Петров, нерде Путин. Впрочем Зюмбюлът дори не е посочил и авторите на „12 стола“ и „Златния телец“. Що да ги изрича, на него Путин му е важно да иронизира.
 

Само злощастно ограничен запъртък може да окачестви така книгата „По пътя“ на Джек Керуак – „Важна и е интересна само докато си млад“. Само лице, което е сляло дебелия си задник с кариерния си стол, може да даде подобна оценка за БРИЛЯНТНА ЛИТЕРАТУРА - „интересна е само докато си млад“.
 

А знаете ли каква е книгата на Селинджър „Спасителят в ръжта“, според Зюмбюл /ев/? „Най-добрият роман за юноши“. Потресаващ кретенизъм.
 

Ако Зюмбюлът на „24 часа“ се бе престрашил, пак заради Путин, да спомене и „Майсторът и Маргарита“ на Булгаков, вероятно щеше да упъти читателите, че е „роман за зомбита“.
 

Зюмбюл /ев/, хайде крепи задника на Венелина Гочева и не се напъвай да пишеш за книги и литература, след като си очевадно войнстващо бездарие. Написаният „текст“ зюмбюлски показва само едно – как „зюмбюлите“ не само нямат никакъв усет към истинската литература и нейните послания, но и подбират избирателно книгите, за да довършат тази нация, залята от ежедневната простотия , благодарение и на слугинството на медиите им.
 

И знаете ли кое е най-страшното? Че тия „плювачи“ на българската литература се хвалят, че коментара бил прочетен от 90 000 души.
 

„24 часа“ „зюмбюлевците“ облизват „Простия“, дето се разбирал с „прости“. И добре си вършат „работата“ – сега пък да пласират „глобалните“ си мръсотийки, този път за литературата, за опростачат окончателно онези, които трябва да бъдат не народ, а племе.
 

Заради такива като Зюмбюл /ев/ се срамувам, че съм журналист.



Веселина Томова, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар