Зима

Зима
Пролет

5 май 2016 г.

Как без пари да разгоним Руската заплаха

Харесваме си каишката, но понякога се увличаме по онова, от което тя се опитва да ни държи далеч

Не правете нищо, а от всичко, направено досега, се откажете. И догодина ще берете първите плодове от пълното и аристократично безделие.

След някоя друга година пък ще ви дойде времето за геройски мемоари „Как мамето й разгонихме на Руската заплаха, без Русия да се усети”. И как целият масраф ни излезе направо без пари.

Още сега разпуснете цялата професионална армия от бойци на демократичния хибриден фронт. Разпуснете я завинаги или я пратете в дълъг неплатен отпуск, от който никой няма да се завърне. И без това след четвърт век служба личният състав е корумпиран, амортизиран и негоден.

Спорно е дали някога въобще е ставал за нещо, след като извърши почти библейско чудо – от човешки материал, който нищо съветско не искаше да вижда и да чува, успя да произведе носталгици по всичко руско.

Изчислете колко беше инвестирано в обучението, въоръжаването и продоволствието на войската срещу постсъветското и новоруското. Като виждате резултата от обществените настроения - струваше ли си парите, че и още да бъдат харчени, че и още наемници да бъдат вербувани. А всичко можеше да е толкова евтино и далеч по-качествено.

И все още може да бъде, но само след цялостен ремонт на доктрината за разгром на Заплахата.

Ако наистина ще играете за победа срещу нея, започнете да я обезличавате. Онова, което наричате заплаха, всъщност е пънк, а Русия е световният пънкар. Като всеки пънкар в него има нещо смахнато, но каквото е времето – такива са му и пънкарите. Те са интересни, докато са различни. Елиминирайте различността и интересът към нея ще отиде за дълго в Сибир.

Досега опитите бяха Русия да заприлича на всички останали, но ако експериментът ви се струва провален и ако провалът действително създава усещане за заплаха – пробвайте да заприличате на нея или поне такъв вид да си придавате.

На първо време Европа трябва да започне да се грижи за себе си, както Русия го прави. А не да плува безпомощна в собствения си мигрантски сос и дори да не се опитва да се хване за сламките. Това изглежда пораженческо и примиренческо и точно това изпускат пънк въздишките. Те може и да са самата смахнатост, но смахнатото време ражда адекватни дисиденти.

А Русия днес продава неподчинение, което е най-конвентируемата й идеологическа стока. Някои го наричат и ценности, но повече му подхожда неподчинение - срещу мейнстрийма на политкоректността, която единствено армията от наемници на демокрацията не може да разчете като такова. Тя си мисли, че всичко е рубли, а рублите могат да бъдат победени с още долари. Тя живее в корупция, обяснява си света с корупция и съвсем естествено разсъждава, че по-голямата корупция ще изяде по-малката.
Има, разбира се, корупция в рубли, но е силно надценена. Което пък силно подценява истински сериозните причини за „руската заплаха”. Ако сме честни, ще признаем, че Заплахата беше отгледана съзнателно и добре охранена подсъзнателно единствено чрез долари. Но не всички можем да си позволим да бъдем честни – би означавало армията на демократичния хибриден фронт сама да признае своята негодност и тактиката си на разсипията през последния четвърт век.



Губите си времето с нея, а тя ви губи отдавна спечелените точки и ги подарява на Заплахата. Опитайте да изкарате поне една година без тези почти библейски некадърници и може да обърнете играта. Една нищо и никаква година, през която никой нищо няма да прави, а нещата ще вървят на самотек и ще се подредят по-добре.

Оставете простолюдието на по-лек демократичен режим и пенсионирайте скромно офицерите, преподаващи му трето десетилетие основите на модерната цивилизация. Изтеглете тихомълком правозащитните талибани и изрично им забранете всякакви провокации – например да разменят сто убити за един набит и да го развяват като бял парцал на мръсното си време. Или пък да съдят държавата, защото някой им подвиквал хомофобски на гей парада. Всъщност за парада трябва изобщо да се забрави поне за едно лято, защото нищо като него не работи толкова добре за пънк легендата.

Оставете уравниловката между права и задължения да хване естествения си път и изолирайте напълно Изопачителите на Всекидневието, а след това тези на Историята. Който иска да търси и да намира под всеки вол руско теле – да го прави като безплатно хоби, а не да се прави, че му е хоби.

Заличете от националния класификатор професията на нежния уличен революционер и не му купувайте батерии за мегафона, а самобръсначка. Озаптете или просто оставете гладни политическите си камикадзета, които на лягане и ставане раздухват Заплахата. И точно след година-две от нея няма да е останало почти нищо.

Точно след година-две никой няма да въздиша по руския пънк, защото вече няма да е интересен. Ще сме свикнали с него, защото ще го има и тук в някакъв имитационен вариант, който няма да е струвал абсолютно нищо.

А каишката ни пак ще може да бъде подръпвана в правилната посока, но без излишни и истерични сцени. Такива сме си – харесваме си каишката, но понякога се увличаме по онова, от което тя се опитва да ни държи далеч.

 Русия днес продава неподчинение срещу мейнстрийма на политкоректността, която единствено армията от наемници на демокрацията не може да разчете като такова

Калин Руменов, "Новинар"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар