Зима

Зима
Пролет

1 май 2016 г.

Аз-ът и всички останали

Мъжете станаха женомразци, жените предпочитат да прекарват дните си с приятелки...
 
Един познат напоследък все се оплаква, че не може да намери жена, отговаряща на критериите му – умна, красива и не алчна. 

Претенции мъжки, какво ли, и аз не знам. Знам само, че непрекъснато срещам интелигентни и образовани дами, които от своя страна твърдят, че мъже в България няма.

Всеки търси нещо, дето го няма. Мъжете станаха женомразци, жените предпочитат да прекарват дните си с приятелки.

Времената на социалните мрежи драстично завишиха критериите ни към половинката. Общуването стана общодостъпно кино, в което сами избираме на кой да връчим Оскар или Златна малинка. А дали ние сме на нивото, на което очакваме да бъде човекът до нас, някак не ни интересува. 


Обикновено оценката за собствената ни персона е „Аз съм върха!”. Останалите са тъпи левскари.

Откъде идва това самочувствие? Другата лесност на Фейсбук – пускаш някоя провокираща снимка или надраскваш някой сили статус и ставаш крал на нета. Лайковете изместиха ръкоплясканията, народът се превърна в жури.
 

Няма да е далеч времето, когато лайковете ще се търгуват на фондовата борса.

Та от тях зависи фейсбукарският ни живот – нямаш ли лайкове, все едно те няма. По лайковете посрещат, по шерванията изпращат. Яко.



Умната или красивата… какво предпочитат мъжете?
 

Интернет общуването е като храната – и с най-полезната може тежко да преядеш.

Мнозина не си дават сметка, че макар и скрити зад лаптопа, ние реално присъстваме в социалната мрежа със своя аватар. Това е образът, който сами си ваем с всичко онова, което публикуваме. С течение на времето, колкото и да хитруваме артистично, нашето Аз добива чертите, които имаме в действителност. 


А човек привлича такива хора, каквито заслужава, демек себеподобни. Ако не ви харесват жените край вас, вероятно и вие не сте стока, драги господа.

Самочувствието на българина изхвърча в небето като китайски дрон именно на крилете на социалните мрежи. Там той не само може да лайква, там може да коментира, пускайки кръчмарски мъдрости, доволно засукал мустак. И съвсем по кръчмарски да плюе колкото му душа сака. И разбира се, всички са маскари, кифли, крадци, мошеници, леваци и да спестя повечето красотни думички, щото ще трябва да сложа някъде червена точка. 


Новата теза на съвремието е „Като няма хляб, дайте на хората Фейсбук”.


Не съм сигурна доколко жените са се променили. Според мен са станали по-красиви и по-умни, а това е трудна за преглъщане хапка за повечето мъже. А когато една жена е красива и умна, тя иска и очаква повече. Тежка задача, господа. Наричайте го алчност, харесва ми тази дума. Скромността красеше човека по времето на соца.

Та пак за Фейсбук ще иде реч. Както казах, там на всеки лъсва и айкюто, и пипето, по нашенски. Забавни, позитивни, остроумни са повечето от мацките, чието присъствие в мрежата ме кефи и ме зарежда. За мъжете някак ще е смело да съставят подобно изречение (повечето хейт е именно мъжки). 


Леко дадоха назад, май.
 

Аз-ът и всички останали не е фешън, не е и секси.


 
Мирослава Цанева, Delo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар