Зима

Зима
Пролет

5 май 2016 г.

Партийната ситуация у нас днес: изчакване, ослушване, сондажи

Наблюдаваме разнообразни послания на партии и лидери в различни посоки
 
Последните политически седмици са седмици на изчакване и подготовка в национален план. 

Липсата на драматични решения и обрати обаче не означава затишие - българската политика е доминирана от подготовката за президентските избори и все още неопределените формати, в които политическите сили ще вземат участие в тях, отчитат анализаторите в ежемесечния анализ на Института по социология "Иван Хаджийски".

По думите им наблюдаваме разнообразни послания на партии и лидери в различни посоки – от визита на Георги Първанов при Патриотите до публично колебаене на Бойко Борисов каква да е кандидатурата на ГЕРБ за президент.

"Има своеобразно "сдвояване" на политическия процес – два Реформаторски блока, две ДПС, две левици, два узряващи протестно-популистки проекта за референдум и т.н.", допълват социолозите, пише Dnes.bg.

Разминавания в ГЕРБ

Според тях нееднократните признаци на вътрешно разминаване в ГЕРБ между изпълнителна и законодателна власт, между правителство и парламентарна група, между Борисов и Цветанов, са получили ново развитие.

"И ако личната амбиция на шефа на ПГ на ГЕРБ доскоро беше да установи контрол върху МВР, сега тя изглежда нараснала. Отговор на тези апетити е фразата на Борисов, че "само ГЕРБ може да свали ГЕРБ", т.е. че така се произвеждат скандали, които разклащат управлението“, анализират ситуацията в управляващата партия от Института по социология "Иван Хаджийски".

В ляво – предконгресно напрежение

Според социолозите предконгресната битка в Столетницата се разгаря все повече и повече в навечерието на конгреса на БСП (7-8 май).

"Редица партийни организации благоразумно не искат да вземат страна и номинират и двамата основни кандидати (Миков и Нинова), понякога наред и с някои други. Предконгресната битка в БСП стана „програмна“, с официални документи и манифести от основните участници. Председателят Миков запазва шансовете да бъде преизбран, а настроенията за една или друга промяна в значителна степен са консолидирани около кандидатурата на Корнелия Нинова", допълват анализаторите.

ДПС и/или ДОСТ


Засега алтернативата "или ДПС, или ДОСТ" се реализира като "и – и". Нито в ДПС се наблюдават нови сериозни кризисни явления и отлив към новата формация, нито ДОСТ, въпреки скромната си изходна база, предполага подценяване, категорични са социолозите.

Според тях във визията на Доган ДПС категорично не е турска партия, но няма гаранции, че при наличието на (дискретно) държавно толерирана протурска алтернатива в лицето на ДОСТ наблюдаваната сега монолитност на ДПС ще се запази.

Националистите в подем!?


От Института по социология "Иван Хаджийски" твърдят, че към момента ПФ излиза на преден план в българския политически процес.

"Законодателни промени и политически решения (промените в Изборния кодекс – бел. ред.) биваха аргументирани от ГЕРБ като "съобразяване с партньорите от ПФ". Това е обичайна тактика за балансиране и прехвърляне на отговорност. Но тук се вижда и още нещо: националистическата тематика ще става все по-значима оттук нататък. Задача на ПФ е да капитализират потребността на ГЕРБ от по-близки контакти с тях", заключават политическите експерти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар