Зима

Зима
Пролет

1 юни 2016 г.

Банките с 51% ръст на печалбата

Финансовият резултат е най-високият от началото на годината

През април печалбата на 27-те банки, опериращи на българския пазар, се повишава с 22,6% на месечна и с 50,6% на годишна база до 134 млн. лв. 


Това е най-високата печалба от началото на годината, показват изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ).

През първите четири месеца на 2016 г. банковият сектор печели общо 439 млн. лв., което е със 17,4% повече в сравнение с 4-месечието на миналата година, когато на пазара все още имаше 28 търговски банки.

Резултатите обхващат вече 27 банки, защото през март бе финализирана окончателно сделката за закупуването на клоновата мрежа на Алфа Банк в България от страна на Юробанк България (Пощенска банка). Още тогава Юробанк стана четвъртата по активи в страната, като запазва позицията си и в края на април.

Топ 5 на банките по размер на активите се оформя от УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Юробанк и Обединена българска банка. Освен това заедно те генерират 75% от общата печалба на системата в периода януари-април 2016 г., показват още изчисленията на Investor.bg.

От своя страна през април активите на банковата система се увеличават с 0,2% на месечна база или с 200 млн. лв., до 87,3 млрд. лв.

БНБ отчита нарастване на паричните наличности с 10,3% до 1,59 млрд. лв. и на паричните салда в централни банки с 1% до 12,35 млрд. лв. При портфейлите с ценни книжа има спад от 2,2%, или с 273 млн. лв. В края април портфейлите с ценни книжа и парите на банките в БНБ заемат по 14% от общия размер на активите на банките.

Кредитният портфейл на търговските банки бележи месечен ръст от 0,3%, или със 144 млн. лв., до около 54,5 млрд. лв. основно заради прираста на заемите за фирми и домакинства.

Натрупаната обезценка по кредити и вземания за първите четири месеца на 2016 г. е 219 млн. лв. при 244 млн. лв. за съответния период година по-рано. Възможно е през май, юни и юли обезценките да нараснат, защото банките вече са във фаза на стрес тест, който трябва да проведат според вече определените критерии и в зададените срокове.

Трезорите имаха време до 31 май да тестват балансите си на база основните сценарии, заложени от БНБ, като до 29 юли трябва да проведат и тест на база резултатите от проверката на качеството на активите.

Изчисленията показват още, че депозитите в банковата система отбелязват месечен растеж от 0,4% до 73,9 млрд. лв. Прирастът е движен както от привлечените средства от домакинства, така и от фирми.



Няма коментари:

Публикуване на коментар