Зима

Зима
Пролет

20 юни 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (13-17 юни)

Понеделник, 13 юни

13 юни. На този ден през 1959 г., само една година преди откриването на противозачатъчните хапчета, е роден Бойко Борисов. Разбира се, противозачатъчните стигат до нашите земи доста по-късно, ако и да са открити от български евреин. Както и да е, станалото – станало.

Чета из медиите, че рожденикът получил две поеми. Но не проявих интерес, просто не чета психопоезия. Може и да не съм прав, но в днешно време да посветиш поема на Борисов отвсякъде е девиантно поведение. Ако, по-точно когато, лидерът на ПП „Четвърти километър”, демек аз, стане премиер, писането на възхвални оди за лидера ще бъде нещо нормално. Мнозинството казва кое е нормално, а ние ще сме мнозинство. Те ще ни направят. Дето казваше незабравимият Карл Маркс, сами са си гробокопачите. Продължаваме да изследваме хората, които си говорят сами по улицата. Само 10% от тях са с хендс фри. Другите са с майнд фри.

Като цяло празникът мина доста вяло. Но то е нормално. Знаете ли как се е празнувало Рождество Христово през 57 г.? Никак. Трябва да минат векове, за да се осъзнае едно величие. Понякога толкова отнема и да се забрави.

Само Малария Велева традиционно се е постарала и е замесила една мазна словесна баница: „Амбициозен, енергичен, диалогичен, Борисов е единственият политик, който има успешен пряк контакт с хората. Упрекваха го, че е популист, че управлява от телевизора, че езикът му е простонароден - истината е, че той умее да владее общественото съзнание, както никой друг... роден политик… изключителна памет, умее да отсява зърното от плявата. Вдъхновява се от историята. Спортът го е научил на желязна дисциплина, а пребиваването в МВР - на чувство за справедливост… Борисов има изострено чувство за държавност и обострен политически нюх…”

Само ще добавя, че има и обострен гастрит, но се пази в тайна.

Като си създадеш веднъж име, каквото Малария Велева си е създала, можеш да си пишеш каквото си искаш, няма от какво да се страхуваш. Вече няма.



Арх. Жулиан Начев, кандидат за главен архитект на Варна, вика: „Варна може да стане наистина най-добрият за живеене град в България, а не просто на входа и на изхода от града да бъде сложена табела от нечия годишна класация.”

Е, нечия… Класацията е на вестник, дано не преувеличавам, „24 часа” и е базирана на самохвалствата на съответните граждани. А варненци са много добри в това отношение. Познавам ги, моля ви се, не възразявайте. В много отношения бият дори и майничките. Защото Пловдив е до Пазарджик и това го засенчва до голяма степен. А Варна е далеч от други големи градове и може да си се фука безконтролно.

И докато сме във Варна. Моят ФБ-приятел Нелко Начев се оплаква: „Бях си оставил 2 билета за концерт на Веско Маринов на таблото на колата. Нощеска некъв тъпанар ми е счупил предното стъкло и е оставил още 4.”

Това е нищо. Аз имах подобен случай с книгата на Людмила Филипова „Мастиленият лабиринт”. Което, познавачите ще ме подкрепят, е далеч по страшно.

Нелко, какво става с палмите, бе? Живи ли са още? Почнаха ли да раждат фурми? А улиците, дето приличаха на… нема такова сирене, пооправихте ли?

Палми на лизинг, за 5.5 млн.! Нема такава идиотия!

Да, Варна можеше да заприлича на Палма де Майорка, ама не можа… Изпортниха я. А преди това я изкирчиха.

Вторник, 14 юни


Цецерон гостува на Хъкмъкян. Разказва как щял да развива отношенията с китайските другари: „Обмяната на опит по дефинирането и реализирането на различни секторни политики са добра основа за партньорство между ГЕРБ и ККП.“

Хъкмъкян го пита празнувал ли е рождения ден на Борисов. „Само се поздравихме, вика, и това, което съм направил от Китай, купих един Конфуций, за да може все пак, човек, когато е на неговата възраст, става все по-мъдър и той действително има сериозен опит и може да го предава и да бъде един добър учител.” Щото Конфуций е бил известен главно като Учителя Кун. Пенсиите, да ме прощавате, но Цецерон допуска редовната грешка. Приема побелелите глави за помъдрели глави. А то рядко е така.

Хъкмъкян пита: „Някакъв цитат имаше ли Конфуций специално или не?”

Цветанов: „Аз му изпратих един цитат първо в съобщението, което му изпратих в 01:00 часа предишната вечер, когато започна 13-ти и вчера сутринта имахме възможност да коментираме..."

Какво ли не бих дал, за да чуя как Борисов и Цветанов коментират цитат от Конфуций!

Такива като Цецерон, като влязат в библиотека и веднага се насочват към рафта с Платон и Аристотел, явно водени от чувство за вътрешно родство. Затова не съм изненадан, че се е спрял на Конфуций. Но има и още една причина, професионална. С което не искам да клеветя Цветанов, че е философ. Не, просто Конфуций е бил заместник министър на полицията в княжество Лу. Така поне пише Гор Видал в „Сътворението”. По едно време негови привърженици искали да го направят министър-председател. И той, мъдрец, мъдрец, обаче се изкушил. Но работата се разпаднала. Ей, знаете ли, че Конфуций също е имал големи клепнали уши? Но мисля, че това не е важно в случая.

Попаднах в един сайт на упътване за българи: „10 начина да скриеш, че си прост”. Да говориш за еди-какво си, да казваш еди-какво си… Не го дочетох, защото от дете си знам, че единственият, познат на човечеството начин да се скрие простотия, е с мълчание. Забелязали ли сте, че на простите, които не говорят много, им казват мълчаливи, а не прости.

Исках да кажа да не вярвате на никакви упътвания. Знаете ли какво ми се случи веднъж, когато още вярвах на упътвания? В градинарския щанд на един магазин купих семе. На упътването  някакъв идиот написал Ladies' fingers и в скоби на латински Abelmoschus esculentus. И понеже една колежка ми се хвалеше, че завъдила Gardenia jasminoides, та си казах, че и моя ескулентус ще да е нещо екзотично. Засадих в градината и викам на булката: Знаеш ли какви цветя съм засадил? Abelmoschus esculentus! И тя вика: Йее… Копах, поливах, накрая ми се роди бамя. Една проста бамя в цветната градина, където имам Achillea Millefolium, Brunfelsia, Bougainvillea, Eccremocarpus scaber, Bauhinia purpurea  и други подобни красоти.

Опа, малко се поувлякох. От всичките тия имам само Google Chrome…

Ама нищо, всяко зло за добро. От тогава знам, че гювеч без абелмоскус ескулентус не е истински гювеч. Истинският трябва да има задължително esculentus, Solanum melongena, Capsicum annuum, Phaseolus vulgaris и Allium cepa. Другите работи вече са по желание на майстора.

Извинете, ако някъде съм сбъркал в наименованията. Отдавна съм го учил латинския, пък и в Механото не наблягаха много на него. Но се наложи да си припомня някои работи, за да ви илюстрирам как изглежда човек, който се прави, че е много наясно с езиците (един от съветите да изглеждаме умни).

Сряда, 15 юни

Заглавие в „Труд”: „Доц. Илиян Господинов: Проливните дъждове в Европа и България са свързани с атмосферна циркулация.”

Кратко, ясно и най-вече вярно. Като се замислиш, обяснява всякакви промени във времето. Вятърът е циркулация, облаците са следствие от циркулацията, студеният въздух от Сибир, топлият от Африка… Всичко е атмосферна циркулация. И това, което става в нечии журналистически глави, може да се обясни с въздушната циркулация.

Въздушна циркулация има и в политическите кратуни. Румяна Бъчварова вика: "Тръгваме по един нов подход за превенция на престъпността, ангажирайки всички държавни институции."

При стария подход някои институции не са били ангажирани, много институции, даже повечето. Чувал сме дори мнения, че всичките не били ангажирани, което ни се вижда прекалено. Но при новия подход нема лабаво, всички ще се ангажират, а МВР ще координира.

Обявяваме конкурс за заглавие на тази изключително изразителна снимка. Печелившият ще си получи заслуженото.

Никола Врагов, младши полицай в Асеновград, бил заснет как дремва по време на работа в патрулната кола, за което бил санкциониран с писмено предупреждение. Обаче той дал началниците си на съд. Според „Новинар” Врагов пледирал пред съда, че не знаел, че дрямката е несъвместима със служебните му задължения. Административният съд в Пловдив се съгласил с него и отменил наказанието. Така, де, кой съд не би се съгласил, че българите не знаят, че е забранено да се спи на работното място?

Това го казвам само като пример как някои институции, като съдът например, не са ангажирани с борбата с престъпността.

Фандъкова се похвали, че изгражда 5.3 км. велоалея около Панчаревското езеро. Тъй че от средата на юли софиянци, които пътуват с колела, ще могат да минават през Панчарево. Ако искат велоалея де, иначе могат да си карат по разбитите тротоари.

След няколко десетилетия прекъсване, д-р Филипов възстанови състезателната си дейност по колоездене. И в момента изучава София като велосипедист. Щото София е различна в зависимост от превозното средство. Една е за шофьорите, друга за пешеходците, трета за пътниците в градския транспорт, четвърта за мотористи и колоездачи. Значи за колоездачи е много трудна София. Не, че за другите е лесна, де… Най-големият проблем е да се открият велоалеите. На книга ги има, но на улицата ги нема. По „Черковна” има един тротоар, широк и асфалтиран, може да мине и за велоалея. Но за съжаление служителите на ДАНС са го обърнали на паркинг. Преброих 85 коли, паркирани на тротоара. Щото нали, дансаджиите не са обикновени граждани… Пък на „Иван Асен II” какво ми се случи… Натъкнах се на паднала жена. Една засукана мадама, ама много засукана, от тия, дето „бедрата им почват от сливиците, даже и по-отгоре”. И то не толкова, че падна, колкото ми се хвърли под гумите. Представяте ли си, това не беше ми се случвало от 20 г. Оказа се, че токчето ѝ се заклещило между плочките и тя нямала друг избор, освен да се подчини на гравитацията. Слязох, помогнах ѝ да се поизтупа, главно отзад. И се разделихме приятелски.

Но с пенсиите нещата са значително по-комплицирани. Тия не са у ред. От мен да запомните: от кола се пазете отпред, от кон отзад, от пенсия – отвсякъде. Както си върви направо и изведнъж се сети, че нещо е забравила и свърне под 90 градуса. И ти се зъби, че караш по тротоара и те праща на сигурна смърт на платното. Не, ако ще падат жертви, няма да съм аз!

На сайта на „Велоеволюция (velobg.org) се информирах, че в София има всичко на всичко 36.16 km велоалеи. А Фандъчето обещаваше до 2013 г. да са 100 км., а до 2015 да построи още 60 км. И не само, че са малко, ами са от никъде за никъде. За да хванеш некоя велоалея, например покрай НДК, или в Южен парк, трябва да идеш с колата до там. За да покараш 1-2 км. Изобщо засега на велосипедизмът се гледа като на спорт и удоволствие, а не като на алтернативна форма на придвижване в задръстена и замърсена среда.

Като стана дума за велосипедизма, та се сетих и за хомосексуализма. От една седмица карам колело и вече четири пъти ме нарекоха педал. Тази година датата на провеждане на „София прайд” съвпадала със Задушница. Очакваме включване от дедо Николай Пловдивски. Предполагам, че ще се наложи да сложим червена точка…

И защо така ще ми кажат педераст?! През повечето време и аз съм един от тях и воювам с педалистите, когато имам възможност. Да ви кажа, все още го приемам като обида, но вече не толкова болезнено. Не че съм се предал, но понякога губя стимул. И се питам защо продължаваме да упорстваме. Неандерталецът е бил по-голям пич от хомо сапиенса, обаче е изчезнал, не ли! Можете да ми възразите, че Борисов е премиер, не Станишев. Но, дето викаше класният Рамадан Гогов Таков, седни помисли! Това са краткотрайни исторически отклонения. Нали чухте какво заплаши Станишев? „Нашата мисия е да променим Европа. Започваме и няма да спрем, докато не постигнем резултати.” Като знаем колко е кадърен Станишев, така ще промени Европа, че няма да си я познаем. Накрая ще излезе, че Европа си заслужава всичко, което ѝ се случва.

Казахме ли ви миналия път, че „Труд” почна да ни става любим? Потвърждаваме го. Заглавие: „С клаксони и с примиерско обещание отвориха Аспаруховия мост - вижте от пичи поглед как изглежда след ремонта.”

Шегувам се, погледът е птичи, но примиерското си е примиерско!

Но иначе пускането на моста е било много мило тържество: „Точно в 8.32 ч в сряда беше пуснато движението в двете посоки. Колите надуха клаксони, а шофьорите махаха за поздрав към министъра Павлова и кмета Иван Портних.”

Обаче, каза ми го един приятел, имало и такива, дето махали за поздрав и само с един пръст, даже ми каза кой точно, но аз не вярвам. Чак пък толкова неблагодарни дори и варненци не са.


Тази снимка може би обяснява защо някои варненци са се държали неподобаващо.


Главният съветник на президента Ердоган обяснил турския политически живот накратко: "Никой освен Ердоган не би трябвало да прави политика в Турция. Вече има лидер в тази страна и той се занимава с политика. Няма нужда никой друг да се занимава с политика. Той се е захванал както с вътрешната, така и с външната политика. Наш дълг е да подкрепяме лидера в тази страна".

Какво съвпадение! И нашият премиер се е захванал и с външната, и с вътрешната политика. И това са единствените му две грешки.

Четвъртък, 16 юни

Депутатите приеха на първо четене закона за бурките. Тунчер Кърджалиев е притеснен, че законът ще инкриминира деца, облекли се като Розовата пантера, мотоциклетисти и рокери, фини дами с шалове, рибари, ловци, скиори, пчелари…

Не бях се замислял. Ами то и хирурзите ще засегне. И те се носят досущ като ханъми, само очите им се виждат. Терористите лесно могат да се маскират на хирурзи. Даже често го правят. И много други ще са засегнати. Забелязал сме, че Мая Манолова понякога, но не рядко, така се гримира, че е направо неузнаваема. Хора, близки до нея, които са я виждали всякак, твърдят, че гримираната Мая удивително не приличала на негримираната Мая. Пък един приятел във ФБ вика, че една голяма част от нея можела да се изтрие с мокра кърпичка. Разни хора, разни мнения…

Тука май не се изказахме много кавалерски. Ей, знаете ли, че думата „кавалер” е на 2500 години? Лично Конфуций я е измислил, или откраднал отнякъде. Гор Видал не знаеше точно.

Ако законът се приложи стриктно, може и нас да засегне. На снимката, която си пускаме, ни се виждат очите само. Което подбужда по-простичките ни читатели да смятат, че сме некой от  ония грозници, дето защитниците на абортите си турят на плакатите. Не, не е затова. А защото единствено очите никога не лъжат! И носа да си сложим, и устата, нищо повече няма да научите. Всичко е в очите! Както и да е, не искам да ви занимавам с мен си, макар че не виждам с какво по-важно мога да ви занимавам…

Не знам как стои въпросът, но ако е възможно, инвестирайте в оградата с Турция. Доларите са в застой, лирата пада заради предстоящият Брекзит, златото му мина модата, а оградата е стабилна, дори с всеки изминал ден цената ѝ се покачва. Стабилна е като инвестиция, иначе не е чак толкова стабилна…

„Оградата с Турция стигна 146 млн. лв. и още ще поскъпва”, пише „Сега”.

Ех, да има едно хубаво да си взема едни сто метра от оградата, да си туря един малък комшулук… Щото не се лъжете, оградата се прави не за да спре бежанците, а за да ги насочва. Тя е нещо като стърга, през която да минават, за да ги доят. Не ми трябва митница, не ми трябва концесия на плаж…

Снимка Алла и Чавдар. Използваме случая да ви съобщим, че "Сезони" събира в изложба видните фотографи на истинската България Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов и Илиан Савков. Посетете я, няма да останете разочаровани. Ще видите не това, дето се върти в главицата на премиера, а това, което става с нас и около нас. Понеже им ползваме често карикатурите за без пари, та да ги компенсираме отчасти с малко реклама.

Всъщност, за плажа си кривя душата. Просто нямам шанс за плаж с тая академична биография. Да сте чули да са дали нещо на концесия на доктор на науките? А не е като да не знам как се прави. Още през далечната 2002 г. си изработих план сметка как от един квадрат плаж мога да изкарам поне по квадрат в “Лозенец” на шпакловка и замазка. То не е сложно. Иска да легне? Плаща! Иска да седне? Плаща! Пикае му се? Плаща! Кафе? Може, 3 лв.! Сода, няма проблем, 2 лв.! Бира? 5 лв. топлата и 4 лв. студената, ама тая седмица имаме само топла! Трябва да си идиот, за да не направиш пачките. Макар че и обратното е вярно. Като гледам колко идиоти…

Петък, 17 юни

Премиерът Борисов отклони предложението на румънския президент Клаус Йоханис България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море. Без Йоханис дори да го е направил. Поне не в тоя вид. „Аз искам, вика премиерът, в Черно море да виждам платноходки, яхти, мир и любов, а не по курортите ми да се разхождат мирни фрегати напред-назад…”

Курортите ми…  Пресилено е малко. Освен ако не визира бъдеще време. Все пак законът за офшорките не се променя току-така. Или бъркам?

Умните глави веднага побързаха да коментират изказването на премиера, гаче на тях го е казал. Алоу, той не говори на вас, бе! Той говори на простия народ! И казва това, което тоя народ иска да чуе!

Известният пасифист Соломон Паси вика: „Искам яхти, мир и туристи... Извинявайте, но това не е изказване на министър-председател, а на председател на яхтклуб. И Украйна искаше туризъм и лодки в Крим, но получи военна инвазия. И Грузия е искала туризъм в Южна Осетия, но...”

Веднъж завинаги трябва да решим с НАТО ли сме или с Варшавския договор. Щото така седим разкрачени и ни е твърде уязвим кливиджът, ако ме разбирате. А зад нас са турските мениджъри… Тя цялата работа е в това, че Русия и Турция си мерят самолетоносачите, дето викаше Батето. А ние, с тоя малък самолетоносач, най-добре да не се врем там. Но пък от друга страна, като дойде войната няма не искам. Отдавна е казано, че ако искаш мир, трябва да се готвиш за война. Щото мирът обича силните.

Ако малко повече разбирахме от проблематиката на външната политика, щяхме да рискуваме да ви обясним и как БПЦ прееба Църковния събор, за да заеме страната на Руската православна църква в битката й с Вселенската патриаршия. Добре го извъртяхме Вартоломей. Орден „Стара планина”, доктор хонорис кауза на Библиотекарския... А тя каузата пердута, наградите утешителни.

Съвети във в. „Сега” как да подкарате деня по-леко: „Планиране и упражнения осигуряват ведър ден”. Общо взето всичко опира до планирането – работата, удоволствията, дори дрехите които да облечете. Като бяхме млад, в смисъл по-млад, и ние си въобразявахме, че като планираме, ще свършим повече работи. Още не знаехме колко подло нещо са плановете и как, още не довършени, бързат да се объркат. Колегата Волтер го е казал много точно: „Цяла сутрин кроя планове и цял ден върша глупости.” И това, когато го осъзнахме, решихме, че можем да си вършим глупости и без да планираме. Така де, една непланирана глупост има много повече чар, от една планирана.

Бареков и  Софиянски започват съвместен консервативен проект. "Ситуацията в Европа и света” го изисквала и те отговарят на тая нужда… Изненадаха ме и не съм готов да кажа кой от двамата пада по-ниско. Явно при процесите на утаяване са паднали близо един до друг на дъното…

Да, съвсем не е случайно, че именно българин е открил противозачатъчните.

Комшията, който е мебелист, вика, че и на Бареков, и на Софиянски им хлопала подматрачната дъска. Но на мен ми се струва, че обяснението е по-просто - алкохолът и „белото” не прощават. Абе, верно ли, че на здравния министър му викали Пепи Очите?



Тони Филипов, д-р  Reduta.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар