Зима

Зима
Пролет

4 юни 2016 г.

Свобода на върха на перфоратора

Истерията за софийските билети разклати Фандъкова и националната психология

Министър се убива с вестник, а кмет - с билетче. 


Тази нова поговорка сигурно си повтаря свикналата с народната любов Йорданка Фандъкова, след като новата цена на билетите за градския транспорт предизвика огромна медийна и социална буря. Дори да са очаквали, по нищо не личеше в Столичната община да са се подготвили за бурята, която ги връхлетя в първите два дни с новата цена. Те дори пуснаха снимка на усмихнатата Фандъкова, седяща в празен автобус, правейки по този начин сериозен претендент за пиар гаф на годината.

На този фон "Нова тв" се включи на живо още в седем сутринта на 1 юни от нещо, което приличаше повече на военно положение, отколкото на градски транспорт. "Има повече полицейски екипи, предупредени са и районните полицейски управления да съдействат при поискване на помощ от контрольорите", обяви началото служител на Центъра за градска мобилност, командирован да съпровожда телевизионната проверка. 


От столичното предприятие коментираха, че контрольорите са притеснени от гражданския гняв. И как да не са - "пътник без билет напръскал трима контрольори с лютив спрей в мотриса на трамвай 22", съобщава "Дневник". Апелът на проверяващите е: "Не бийте контрольора, не той е виновен", предават по този повод от "Дарик".

За щастие в сутрешния блок подобни ексцесии нямаше. Клетата единствена пътничка не беше в услуга на жадния за новини и коментари зрител. "Как да ви кажа, аз работя в общината и нямам право да коментирам", отговори тя на недоволната от ситуацията репортерка. "Обстановката за мен не е обективна в този автобус", заключи и журналистката, преди да отиде да провери дали автоматите за билети връщат ресто.

И каква изненада... "Автоматите за продажба на билети в трамваи и тролеи не връщат ресто", докладват от Ureport. "Защо? Ами не могат да бъдат пренастроени. Защо не могат да бъдат пренастроени?", гневят се от медиата.

Всеки уважаващ себе си сайт беше пратил по някой на проверка как се осъществява превозването на нацията в този тройно критичен ден. "В повечето автобуси охлаждането все така се осъществяваше по въздушно-капков път – въздушният през отворените прозорци, капковият – от телата на софиянци и столичани в повече", сочат наблюденията на Ureport. 


"Въпреки новите цени от 1.60 лв. хората търпеливо и прилежно се возят не само в лъскави автобуси като тези по линията на 76, но и в старите барутници, за които е необходим и противогаз", видели са от Big5.

По естествен път недоволните се обединиха в протест пред сградата на общината. Хорската омраза към услугите на ЦГМ се оказа тъй неподозирано силна, че гражданите поискаха не просто отмяна на поскъпването, а радикални действия. 


"Исканията ни са да се прегласува увеличението, да се закрие ЦГМ (Центърът за градска мобилност), да се започне разследване срещу това дружество години назад", заявява пред "Дневник" един от организаторите на протеста.

Народният гняв стигна и до премиерската маса. "От вчера слушам за тази цена на билетчето - 80 цента. Видяхте колко е в Гърция, 2 евро в Брюксел. Ще кажат: "Има разлика в заплатите." Ами тук в пъти е разликата в цената на билета! Автобусите и тролейбусите са едни същи. Метрото ни е по-ново, по-хубаво и по във всяко едно отношение", защити се Бойко Борисов на Министерския съвет.

Единствено "Егоист" намериха положителната страна. "Като гратисчии вие вече ще спестявате не по лев от некупени билети, а значително повече: 6 лв. на всеки десет пропуснати покупки", сметнаха от списанието.

А в същото време в Хърватия десетки хиляди хора протестираха срещу изостаналата образователна система. Но за това - друг път, като мине истерията по билетите.

Протест против увеличението на цената на билета за градски транспорт

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар