Зима

Зима
Пролет

4 юни 2016 г.

Мохамед Али - величественият шампион в тежка категория (галерия)

Животът му извън ринга беше впечатляващ и дискусионен, също както и животът му между въжетата на боксовия ринг
 
Мохамед Али, величественият шампион в тежка категория, чиито бързи удари и чиято неудържима личност го издигнаха в спорта и плениха света, почина на 74-годишна възраст.

В продължение на две години Али страдаше от болестта Паркинсон, която отслаби тялото му, но не помрачи желанието му за живот. С извисяваща се фигура в разцвета на силите си, той все още пътуваше и правеше изяви в късните години на своя живот, въпреки че бяха приглушени заради хилядите удари, които пое по време на забележителната си кариера, предава агенция АР, цитирана от Bloomberg.

По-рано тази седмица Али беше приет в болница във Финикс с респираторни проблеми, но семейството му съобщава, че той е починал в петък вечерта.

Али беше гигант за своето време - яростен и силен боец, чието влияние се усещаше далеч извън ринга. Той участва в някои от най-емблематичните битки на света, въпреки че кариерата му беше прекъсната за повече от три години, когато той отказа да служи по време на Виетнамската война.

Той победи непобедимият Сони Листън, води вълнуващи битки с Джо Фрейзър и спря Джордж Форман в Заир. Но той плати ужасна цена за приблизително 29 хил. удара, които пое по време на кариера, която го превърна в може би най-известната личност на планетата.

Малцина ще оспорят твърдението, че той е велик. Той победи 56 пъти, от които с 37 нокаута, в своята кариера, изгуби само пет пъти и беше първият, който спечели титлата в тежка категория три пъти.

Но и животът му извън ринга беше впечатляващ и дискусионен, също както и животът му между въжетата на боксовия ринг. Тихият по-късен живот на Али контрастира с впечатляващата му кариера, в която имаше изумителни върхове, но и ужасни спадове.

Али отблъсна бяла Америка, когато се присъедини към черните мюсюлмани и промени името си от Касиус Клей на Мохамед Али. Той се противопостави на плана в разгара на Виетнамската война и изгуби три и половина години от своята кариера.

Нежеланието му да се бие във войната във Виетнам му коства пояса, които му отнемат от наборната комисия тогава. "Никой от Виетконг не ме е наричал негър", е емблематична фраза на Али от онова време.

Веднъж Али изчисли, че е спечелил 57 млн. долара в своята професионална кариера, но ефектът от ударите траеше по-дълго и повечето пари бяха похарчени. Това не го спря от пътувания, в които неуморно промотираше исляма, и се срещаше със световни лидери. Въпреки че пътуванията му през последните години намаляха, той все пак се показа много пъти, включително осъществи пътуване в Ирландия през 2009 г.

Касиус Марселус Клей е роден на 17 януари 1942 г. в град Луисвил, щата Кентъки. Али започна да се боксира на 12-годишна възраст, след като му е бил откраднат велосипедът. Той печели първия си олимпийски златен медал през 1960 г. в полутежка категория на 18-годишна възраст. Али става шампион в тежка категория за пръв път през 1964 г.

През 70-те години на миналия прави единствено по рода си завръщане на ринга, печелейки световната титла още два пъти - през 1974 и 1978 година. Отказва се от бокса през 1981 година.

Големият боксьор през 1995 г. в Ню Йорк
Мохамед Али през 1967 г. и д-р Мартин Лутър Кинг пред репортери

Свилен Колев, Dnes.bg
Мохамед Али - величественият шампион в тежка категория

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2016/06/04/mohamed-ali-velichestveniiat-shampion-v-tejka-kategoriia.304629

Няма коментари:

Публикуване на коментар