Зима

Зима
Пролет

1 юни 2016 г.

„Идеалистът“ спечели голямата награда на фестивала „Златната липа“`

Наградата за режисура взе Ивайло Христов за филма си „Каръци“
 
Датският политически трилър „Идеалистът“ с режисьор Кристина Розентал получава голямата награда на фестивала „Златната липа“ тази година. 

Това съобщи на заключителната пресконференция председателят на журито - режисьорът Костадин Бонев. 

„Идеалистът“ разказва историята на една договорка отпреди повече от 40-50 години между американското военно разузнаване и датското правителство за разполагане на ядрено оръжие тайно от парламента и датския народ на територията на Дания и Гренландия. 


„Това е един филм-разследване с изключително ярка и точна гражданска позиция. Много ни хареса, че филмът е изграден по изключително съвременен начин. Той се вписва адекватно в поредицата датски филми, които правят силно впечатление по целия свят през последните 10 години. Смея да твърдя, че това е един от филмите, които тази година ще зададе общия тон на европейското кино. Той по нищо не отстъпва на американския филм „Спотлайт“, който тази година взе Оскар за най-добър филм", подчерта Костадин Бонев.
 

Наградата на Съюза на филмовите дейци взе естонския филм „1944“. Филмът разказва за последната година от Втората световна война в Естония.
 

Наградата за най-добра мъжка получава акторът Мануел Рубай за изпълнението си във „Грубер си отива“, Австрия. Наградата за най-добра женска роля журито присъжда на Агрипина Стеклова, Русия за главната и роля във филма „Инсайт/Сляпа любов“.
 

Наградата за режисура отива при Ивайло Христов за българското участие в конкурсната програма на „Златната липа“ - „Каръци“.
 

"Българският зрител е интелигентен зрител. Той изпитва носталгия по старите хубави филми и е изпълнен с очакване за нови такива филми. Това си личи по препълнените зали, когато се излъчва български филм. А тези няколко дни доказаха, че българското кино е на пиедестал", каза създателят на „Златната липа“ и кинорежисьор Магдалена Ралчева. 

Според нея през последните години има подем в българското кино. 

"Много наши филми участват в международни фестивали и получават авторитетни награди. Това са предимно филми на млади хора, които работят с хъс и много талант. Комплимент към българското кино тази година е поканата към Ивайло Христов за председател на журито на Московския кинофестивал, който ще започне след броени дни", посочи Ралчева.
 

"Безспорно четвъртото издание на фестивала „Златната липа“ е най-успешното до момента. Това издание беше не само с богата филмова и съпътстваща програма, интересни и любопитни гости. Най-приятните моменти във фестивалните дни бяха препълнените с публика зали", сподели Магдалена Ралчева. 
 "Идеалистът"

Няма коментари:

Публикуване на коментар