Зима

Зима
Пролет

15 юни 2016 г.

БАБХ забрани за реализация всички количества култивирани печурки в „Кауфланд”

БАБХ проверява съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души, след консумация на култивирани гъби печурки закупени от Кауфланд.
 
Сигналът е подаден днес следобед от Столична РЗИ, съобщава пресцентърът на агенцията.

Гъбите са закупени от обект на търговската верига „Кауфланд" в София. БАБХ наложи забрана за реализация и изтегляне от обектите на Кауфланд в страната на всички налични количества култивирани печурки. Инспектори към БАБХ са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби предлагани във веригата.

На този етап нямаме данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от нашата верига, заявява Kaufland България в коментар на информацията за натравяне на семейство, след консумация на култивирани гъби печурки, закупени от хипермаркет от веригата.

Производителят на гъбите, поставени под възбрана от БАБХ, е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е сертифицирана по GLOBAL G.A.P. - сертификат за проследяемост на стоката. Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е „Русев и Русев Син" ЕООД. 


В периода от 11 до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 хил. кг от поставените под възбрана гъби. Контролът се осъществява изцяло според всички изисквания на БАБХ - наличие на декларация от доставчика, сертификат от производителя, както и чрез визуален контрол. Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6 хил. килограма. От този производител зареждаме от пет години. До този момент случаи с отровени от гъби не са регистрирани. До този момент няма категорични доказателства, че проблемът произтича от продадени в търговската мрежа гъби. Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение.

Въпреки че БАБХ наложи забрана за изтегляне от обектите на Kaufland само на количествата култивирани печурки, до изясняване на случая, Kaufland България взе решение от продажба да бъдат спрени всички видове гъби, налични в нашите хипермаркети.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар