Зима

Зима
Пролет

30 юли 2016 г.

Опасно е магистратите да са масони. Забранете им!

Mасонството в България е чудесна възможност да участваш в някоя далавера, да си с една обиколка преднина пред останалите
 
В официалните определения за масонството пише следното: 

“Свободното зидарство е етично-нравствено движение с йерархична структура, в което членуват отбрани хора, стремящи се към съвършенство...

На първо място е братска любов - да се отнасяш винаги с уважение към мненията на своите братя. Следва милосърдието - благотворителност и помощ към близките и цялото общество. И накрая стремежът към истината, търсенето на светлината, което е възможно само след постигане на най-висок нравствен стандарт.”


И сега нека към всичко това да поставим личността на покойния Илия Павлов например, президент на корпорацията “Мултигруп” и масон от най-висока степен. Да, същият, който, буквално сгоден за Държавна сигурност (два пъти се жени за дъщерята на шефа на Военното разузнаване), участва хиперактивно в зидарството на съвременния капитализъм в България.

Kато оставим настрана активното участие на фирмите на “Мулти” в нарушаването на югоембаргото, в афери с трафик на крадени коли към Близкия изток, в източването на държавни предприятия, в далаверите с внос на захар, петрол и какво ли още не - веднага след смъртта си Илия Павлов се оказа длъжник на почти 100 процента от бизнес партньорите си.

Тогава официално се каза нещо, което се знаеше от години: Зъбчето (това е прякорът му още от школата по борба на ЦСКА) не обича да плаща и ако е построил или приватизирал един голям хотел на черноморския бряг или в планината, значи не е платил на строителите, на фирмата за дограма, на тази, която е поставила вратите, плочките в банята, мивката, осветлението, мебелите, пердетата, че даже и на доставчика на тоалетната хартия...

За какво милосърдие може да става дума и за високи нравствени стандарти при този “брат от най-висока класа”?

Но да оставим покойниците на мира. Илия Павлов е само един от стотиците примери за това, че масонството в България се разбира по коренно обратен на формулировките начин. Че членуването там за мнозина българи е просто мода, таен кръжок, който те прави някакъв значим и специален - поне в твоите си очи.

Позволява ти да се срещаш с важни хора, които имат силно обществено влияние и директни властови функции - бивши премиери и президенти, но и действащи министри, кметове, депутати, художници, скулптори, журналисти, банкери, ректори на университети, шефове на служби, директори на болници. Там може да видиш даже топшпионина Петко Сертов, който иначе, като се законспирира, само жена му може да го открие.

Mасонството в България, и това са ми разказвали чистосърдечно действащи членове на братството, е чудесна възможност да участваш в някоя далавера, да си с една обиколка преднина пред останалите, защото някой посветен брат може да ти “отвори очите”, да те срещне с правилния човек или директно да те вкара в схемата.

И дори може да се измъкнеш сух при проблеми с правосъдието. Защото в ложите има и твърде много адвокати, прокурори, съдии и дори членове на Висшия съдебен съвет. И много от тези магистрати, макар и никога да нямат размаха на Илия Павлов, не са с много по-различно от неговото виждане за морала и истината.

Aко не вярвате, прочетете съдебното дело срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев, който беше осъден преди няколко години, защото изнудвал колегата от сливнишката прокуратура и свое протеже в масонската ложа Емил Милев.

Като видите показанията им (има ги и в няколко статии в интернет), веднага става ясно, че те като магистрати само се осигуряват на държавен щат, но истинските им приходи идват от “външни” дейности, а моралът и светлината на истината са им напълно непознати понятия.

Oт делото обаче се вижда нещо много по-тревожно - как по масонска линия дузина братя се втурват да помагат на изнудвания Милев, лобират, натискат, променят обвинения, стигат до главния прокурор и до вътрешния министър. Вижда се, че зависимостите между ложите и отделни магистрати са неприкрити, силни и могат да доведат до вземането на конкретни властови решения в интерес на братството и в откровено противоречие със закона. А всъщност Дончев и протежето му Милев далеч не са най-цветистите примери за прокурори масони със съмнителна репутация и лично богатство. Има мнооогооо по-интересни екземпляри.

Затова е неправилно и абсолютно недостатъчно законът просто да задължава магистратите да декларират дали са масони. Законът трябва изрично да им забранява да членуват в ложите.

Защото тези зависимости в български вариант могат да опорочат и най-добрата идея - и това не е просто хипотеза, а доказано в годините на преход правило.


Слави Ангелов, "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар