Зима

Зима
Пролет

17 юли 2016 г.

Има какво да се види в Сегед (галерия)

Сегед е истинска перла в короната на унгарските градове, но често остава леко встрани от стандартните туристически маршрути.

Всъщност никак не е лесно да го подминеш, защото е трети (според някои класации – четвърти) по големина град в Унгария. 

И докато рояците посетители щракат замъците в Будапеща, то в Сегед можеш да се насладиш на истинско спокойствие и невероятна история, архитектура, забележителности. И много мили и любезни, макар и малко сдържани за нашенския вкус хора.

„Е, то какво пък има да се види там“ - репликата е на приятел, който май до момента не беше чувал и името на града. Има, има какво да се види в Сегед, има какво да се изживее, и определено си заслужава!

Сегед е изключително интересен град. Намира се на брега на Тиса, малко на юг от мястото, където в нея се влива река Муреш. Явява се важна точка на кръстопътя между Изтока и Западна и Централна Европа – през града (по-точно – в покрайнините му) минава Е75. Стратегическото му положение – близо и до Сърбия, и до Румъния – прави Сегед изключително интересно място, в което можете да срещнете най-различни типажи, интересна архитектура, дори по-разнообразна храна от останалата част на Унгария.

Има около 170 хиляди жители, и макар че е университетски град, не се усеща истински наплив от хора както, да кажем, в София. В центъра на всяка крачка могат да се видят изящни примери за барокова и ар-нуво архитектура. На реката пък най-голямата атракция са мостовете – цели 8 на брой. Изобщо, ако попиташ някой за отправна точка, ще те упъти с „Търси моста!“. Другата отправна точка и централна забележителност е катедралата, или както я наричат – Дом Тер. Огромна, чудовищна сграда с две остри кули, които се врязват право в небето. През нощта е осветена по невероятен начин, което я прави много привлекателна за снимки. Във вътрешността на катедралата може да се види гигантски орган с над 10 000 тръби. Забележително произведение на изкуството!

Там, на площада с катедралата, се намира и Националният пантеон, където можете да видите най-различни исторически личности от унгарската история, увековечени с бюстове и паметни плочи.

В миналото Сегед е бил ограждан от крепост, която е отнесена от голямото наводнение през 1879 г. За съжаление, след като от стените не останало почти нищо, първенците на града решили да действат кардинално, и бутнали каквото е останало. След наводнението оцеляват само 265 от близо 6000 сгради в града, но в по-общ план това се е отразило добре на града, който взима най-доброто от тогавашните образци в Рим, Ваймар, Берлин, Виена, Лондон, Брюксел...

Градът е блестящо устроен със система от три пръстена, които се пресичат от широки и добре уредени градски булеварди. Задръствания няма да видите. Градският транспорт е навсякъде, а релсите на трамваите са покрити със зеленина. 

Сред забележителностите, които можете да разгледате са Средновековната крепост „Св. Димитър”, Кметството, прекрасната Оброчна църква от 1910 г., издигната като благодарствен дар за възраждането на Сегед след наводнението, Турските бани, мостът „Ференц”, който е нещо много сходно с „Моста на въздишките” във Венеция.

Отделете време да минете и през масивната и богато украсена Голяма синагога, завършена през 1903 г. - това е една от най-големите синагоги в Европа. Еврейската общност в Сегед е наброявала над 50 хиляди преди Втората световна война.

В центъра има десетки кафенета на открито и чудесни ресторанти. Унгарската кухня е специфична, но много интересна – опитайте непременно гулаш, както местните специалитети с паприка, наричана „червеното злато на Сегед“. Да, точно така – Унгария, и в частност Сегед, се славят със своя пипер!

Разходете се из уличките на запазената част на Стария град, където по ъглите свирят музиканти и има кокетни галерии, магазинчета и отново кафенета.

Едни от най-интересните събития в града са Сегедския летен фестивал, който е най-големият в Унгария – три месеца театрални, музикални и всякакви културни събития на локации из целия град. Сегед също така често е домакин на международни и световни състезания по кану каяк – в покрайнините на града има отличен гребен канал.

В Унгария кану-каяка (както и повечето водни спортове) е на особена почит и събира фенове от всякакви възрасти, нещо като еквивалент на футболен мач, но доста по-цивилизовано.

Изобщо, има какво да се види в Сегед!



Няма коментари:

Публикуване на коментар