Зима

Зима
Пролет

4 юли 2016 г.

Соня Найденова: Политиците употребиха съдебната власт като се опитваха да я деформират

"Корупцията е обществено зло. А последиците от нея рушат усещането за държавност. Трудно ми е да опровергая твърдението, че хората по върховете на съдебната власт са основните виновници."
 
Това каза членът на ВСС Соня Найденова по време на форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. Тя обаче уточни, че това е нейна лична позиция, а не на ВСС.

Найденова припомни, че има редица дефицити по делата срещу корупцията. Има ниска разкриваемост и малко осъдени - предимно за дребни случаи. При йерархичната структура на прокуратурата е трудно да си обясним тези незадоволителни резултати. Последицата е, че корупцията по високите етажи изглежда имагинерна.

"Вложеният публичен ресурс не кореспондира с резултатите на прокуратурата. За това и прокуратурата трябва да се разтвори и да не се занимава с нарушения, които се наказват с глоба, за да може да се концентрира върху тежки престъпления", посочи Найденова.

По думите ѝ ВСС не е успял с кадровата си политика и чрез дисциплинарната си дейност да разсее съмненията. 


"Някои избори в съдебната система създават впечатление за покровителство, което върви и надолу", подчерта тя.

"Отказите да се образуват дисциплинарни производства дискредитираха ВСС", каза Найденова и намекна за симбиоза между управляващи политици и членове на ВСС.

Тя определи ситуацията като стабилна безметежност. 


"Политиците са длъжни на съдебната власт, по време на прехода я употребиха като се опитваха да я деформират и създадоха олигархични форми на влияние за вътрешно и външно въздействие. А техниките на отблагодаряване са чрез кариерно развитие", отбеляза Соня Найденова.
Соня Найденова

Няма коментари:

Публикуване на коментар