Зима

Зима
Пролет

27 юли 2016 г.

Жадни за знания или хрантутници?

Българският родител продължава да вярва, че дипломата е ключ към успешна кариера
 
 "Учи, за да не работиш“. 

Това е една от най-големите заблуди, с които живее средностатистическият българин. 

Родителите у нас дават мило и драго децата им да трупат дипломи – я от частни университети, чиито такси са в пъти по-високи от семейните доходи, я от всевъзможни езикови школи. Тази родителска загриженост води до 30-годишни жени и мъже, които имат по две висши образования, но в масата случаи придобитите професии не са сред търсените от работодателите. До дипломите „младежите“ имат и няколко сертификата от курс по чужд език, практикуването на който е приключило със самото обучение.

Но българският родител продължава да вярва, че дипломата е ключ към успешна кариера. Затова майките хвърлят стотици левове в бъдещето на мързеливото си отроче. Същото това дете не е имало време или по-скоро желание да научи чужд език в гимназията. Затова след бала любящите родители заделят средства за курсове. Езиковите школите, усетили всеотдайността на българския родител, пък привличат клиенти с 10% отстъпка за безработни курсисти.

Кой безработен може да си позволи 250 лв. за езиков курс? Отговорът е ясен – българският младеж, който нито иска да учи, нито търси работа. Същият този, който на 30 г. ще има някакви знания, но не и умения. 


Този, който вместо заплата още получава джобни от мама и татко.


"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар