Зима

Зима
Пролет

1 юли 2016 г.

Борисов: Въвеждането на еврото не е искаш или не искаш

Задачата на министър Митов в Сочи била да минимизира крайно острата позиция на Русия и "превръщането ни в най-големия им враг на Балканите"
 
 "Въвеждането на еврото не е искаш или не искаш. В предприсъединителния договор сме поели ангажимент да го въведем, към момента може да си позволим да забавим, защото има и допълнителни изисквания", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той припомни, че предишният кабинет, който той оглавяваше, а финансов министър беше Симеон Дянков, искаше България да влезе в чакалнята на еврозоната.

Въпреки това сега увери, че България ще въведе единната валута колкото може по- късно, но пък не било нещо трагично, защото колкото по-единна иска да е Европа, толкова повече страни трябва да се разплащат с евро.

Борисов все още не е говорил по темата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, защото най- вероятно първо въпросът ще се обсъжда от финансовите министри на страните в ЕС.

"Дълга е процедурата докато дойде до мен тази тема", уточни премиерът.

За посещението на външния министър Даниел Митов в Сочи днес, по време на което дипломат номер едно ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, Борисов обясни, че му е поставил задачата да минимизира крайно острата позиция на Русия и "превръщането ни в най-големия им враг на Балканите".

"Аз съм доволен, че най-сетне руската страна разбра, че европейската позиция и българската позиция са едно и също и ние не можем да действаме самостоятелно в рамките на ЕС", каза още Борисов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар