Зима

Зима
Пролет

1 август 2016 г.

Кой ще излъчва английската Висша лига в България?

Две седмици преди началото на футболната Висша лига на Англия не е ясно дали тя ще бъде излъчвана в България.
 
Това сочи проучването на "Дневник".

Сезонът в Англия по традиция започва с мача за "Комюнити шийлд", който предшества битките за титлата в смятаното за най-силно първенство в света.

Двубоят между шампиона "Лестър" и носителя на ФА къп "Манчестър юнайтед" в неделя от 18 часа фигурира в програмата на "Диема спорт", но правата за него се държат от Футболната асоциация на Англия.

Дали ще има мачове от Висшата лига на българския екран седмица по-късно не е ясно. Засега изглежда напълно възможно дори сезонът да започне без да бъде показван по нито една телевизия.

Противно на медийните легенди от преди два месеца, че "Мобилтел" е купил правата, това не се потвърди в нито един момент. Спекулациите по тази тема вече заглъхнаха, а подписването на договор с посредническата агенция IMG не изглежда никак близо.

Според информациите на "Дневник" нито една компания в България не е склонна да плати исканите 11 милиона евро на сезон. Сумата е с около 60% повече от досегашния договор на "Нова броудкастинг груп". Българските телевизии не са дори и близо до тази сума в своите оферти.

Преди десетина дни в България е бил представител на IMG в опит да намери купувач на място, но мисията му е приключила безуспешно. Смята се, че от IMG са склонни да свалят сумата наполовина, но само за няколко мача на кръг. Към сумата трябва да се прибави около 1 милион евро за технически разходи по излъчването.

Най-близо до договор продължава да бъде "Нова телевизия", която има най-голям интерес да продължи да излъчва своя най-добър спортен продукт. Тя е най-подготвена да започне показването на мачовете поради дългогодишния опит и може да стартира веднага след подписването на договор. Случаят с "Мобилтел" не е такъв.

Останалите големи играчи на телевизионния пазар по-скоро пасуват по отношение на английското първенство, тъй като е трудно да се намери икономическа логика в плащането на подобни суми.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар