Зима

Зима
Пролет

26 август 2016 г.

Всички се набутаха в хангара

 Или как се самоминира левицата

"Сега той слиза на земята. Проблемът е, както казват при военните, че просто го свалиха от въздуха и го вкараха в хангара. Натикаха го в една политическа централа."

Това каза президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов по повод ген. Румен Радев - точно 2 дни, след като от "Позитано" 20 се отказаха от коалиция с партията на бившия държавен глава. 


Истина е, че ексшефът на военната авиация слезе на земята и се набута в един хангар на "Позитано", но същото важи и за всички лидери на левицата. Или по сполучливото определение на Първанов "за 100-те дни, откакто Нинова е лидер, не остана ненастъпена мина".

Кой го казва обаче?!?


Още щом от БСП му посочиха вратата, тоест му върнаха проекта за споразумение между двете централи, Първанов започна да се държи като обидено дете - веднага заплаши. Макар и без да го формулира в пряк текст, недвусмислено натърти, че ще се издигне сам. 


А, между другото, щял да натрие носа на Нинова два пъти за един ден, стана ясно от изявлението му пред медиите, когато обясни, че АБВ ще е конкурент на БСП и на частичните избори за кмет на столичния район "Младост", които ще се проведат заедно с президентските.

Ден по-късно пък Първанов градира още в претенциите си - показа, че даже не му стига да е вече държавен глава, но иска и реалните лостове на властта. Тоест, щом няма изгледи някога да е премиер и да прави същото като министър-председателя, само че в другата къща на "Дондуков" - да ставаме президентска република! Тогава, естествено, Първанов е човекът, най-подходящ за тази работа - врял и кипял, на него са му най-ясни нещата. 


"Бих могъл да бъда много по-полезен за България при промяна на конституцията към засилени президентски правомощия. И бих дал повече от това, което съм дал за двата ми мандата", демонстрира самочувствие лидерът на АБВ.

С какво обаче е по-добра Нинова? Единственото хубаво е, че показа характер, но ще доведе ли това донякъде? Не се забелязва грам въодушевление около столетницата. Единствените вълнения са със знак "минус". Много години след СДС и в БСП започнаха да се люспят. Нинова изгони първо Татяна Дончева и Мая Манолова (макар първата да не е член на същата партия, а втората - да е временно замразен, и двете показаха, че са готови да се върнат при извора), после от Корнелия се дистанцираха Костадин Паскалев и Юрий Асланов. Само един Ламбо кавалерски я поддържа, макар и от дистанция.

Като че ли от цялата тази работа спечели само навреме оттеглилата се от уж общата платформа Татяна Дончева. Сега е моментът тя да запретне ръкави и да им покаже къде е тягата вляво, надяват се симпатизанти.



Камен Каменов, Hipotezi.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар