Зима

Зима
Пролет

21 август 2016 г.

А някой трескаво се опитва да вземе завоя

Изпари се опозиционността на Радан Кънев.
 
Нищо чудно ДСБ да подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Радан Кънев, който до края на парламентарната сесия не спираше да критикува управлението, днес разчита на горещото лято да разводни спомените ни от непосредственото политическо минало.

Двуседмичното му пътуване с каравана из Западна Европа дотолкова го е променило, че се е върнал преобразен. Все едно е бил в Хималаите. А може би замина именно, за да забравим какви ги надроби последната година. Защото Радан винаги се прави, че импровизира, но при него непремислени реплика и жест няма.

Не е случайно, че веднага след окончателното обявяване на кандидатурата на ген. Румен Радев дясната ръка на Радан - ген. Атанас Атанасов скочи да го плюе.

А Иван Костов, който дава интервюта веднъж на високосна година, покани телевизионен екип в своята тайнствена лаборатория и обяви - кой каквото ще да вади и крои, ГЕРБ си печели.

"Строим метро и магистрали за хора с комунистическо съзнание", нареди се Командира сред актуалните строители на България. Недвусмислени заявки и направо заигравки.

В сряда Симеон Дянков призовава, че сега е моментът да влизаме в еврозоната, в четвъртък Костов призова към същото.

Дали вече е имало разговори с Бойко Борисов (предполага се, че да) е без значение. Водещото е, че довчерашните върли опозиционери се подредиха смирено на верижка.

Разбира се, те си имат благовиден и неоспорим претекст да го направят, и то такъв, че десният избирател да им каже "Евала!" А именно - да спрат червената заплаха.

Най-очевидното обяснение за острия вираж на Радан е именно Командира. Понеже е очевидно, че Кънев не може да влияе на бившия премиер, е очевадно, че Костов влияе на него. И всъщност, наред с "клякането" на Радан, през последните дни от само себе си изплува и друг извод - той всъщност продължава да си слуша Иван, нищо че го играе еманципиран.

И последно, но не и най-маловажно - има ли реално електорално измерение това кого харесва Радан? Колко гласа ще донесе това?

Дори в раздирания РБ не гледат сериозно на Радан.

Но последните дни имаме новина - макар и да го играеше пълновластен капитан, Кънев си призна, че e момчето за поръчки на Командира.

И дано след цялото това самоунищожително раздробяване дясното да намери начин да се стегне. 


Защото отстрани погледнато, днес 1 плюс 1 в техния сектор прави най-много едно и половина.


Камен Каменов, Hipotezi.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар