Зима

Зима
Пролет

18 август 2016 г.

Национален спорт без победители

Повечето от нас поставят себе си над закона, когато става дума за собствените интереси
 
Още от соцвремената у нас е останало усещането, че е въпрос на чест да свиеш от общото и дори не толкова заради немотия, а ей така, за да не си капо. 

Така беше тогава не само с краденето на ток. Ех, ако имаше някаква олимпиада по тези дисциплини, нашите представители сигурно нямаше да се върнат с празни ръце. Все щеше да вземат медал по „Бързо прикачване към мрежата на открито“ или поне по „Спиране на електромер с магнит“.

Да, но за съжаление такъв спорт няма никъде по света, а у нас всички енергоразпределителни оператори отчитат ръст на нерегламентираното свързване с електрическата мрежа. Повечето от вас може би ще си кажат – ами, хората са много бедни и опитват да спестят нещичко от сметките за ток.

Звучи логично, обаче статистиката показва друго - най-много кражби на ток и с най-големи щети правят малки ресторанти, хотели и магазини. Те надхвърлят в пъти така „модерните“ доскоро загуби в бедните махала с малцинствено население. Продължава обаче бизнесът на специализирани бригади, които предоставят услугата за нелегално прикачване към мрежата, без електромерът да отчита консумацията, и печелят добре.

Така полека-лека става ясно, че кражбите на ток у нас отдавна са се превърнали в национален спорт. Проблемът е в това, че в това състезание никога няма победители, защото освен чисто финансовите загуби, които дори с преднината от кражбата, пак плащаме ние - частни и фирмени абонати, а предприятието дава пари за спиране кражбите повече, отколкото за подобряване на инфраструктурата.

Главната причина за масовите кражби на ток обаче е същата като тази, която е в основата на нарушенията и стотиците убити при шофиране по пътищата. Почти всеки нашенец си мисли, че за него правилата не важат, но с пълно гърло реве, когато някой друг в джунглата „България“, го настъпи и му навреди. Да, същите тези малки магазинчета и ресторанти пускат клипове от скрити камери как клиенти ги крадат и ощетяват, но в същото време някои от тях крадат ток.

Повечето от нас поставят себе си над закона, когато става дума за собствените интереси, а не проумяват, че обществото, в което липсват правила и правораздаване, всъщност е обречено на нищета и самоунищожение. Без изключение. 


Колкото и всеки да си мисли, че е хитър, специален и недосегаем.



Тодор Господинов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар