Зима

Зима
Пролет

8 август 2016 г.

Непризнатият признат Крим

Крим няма да бъде даден на никаква цена от Русия, въпросът е до какво ще доведе това.
 
Минаха повече от две години от приемането на Крим в състава на Руската федерация (РФ). 

На 16 март 2014 година 95,6% от жителите на Крим се обявиха чрез референдум, че искат да излязат от състава на Украйна и да станат част от РФ. На следващия ден (17 март), въз основа на резултатите от допитването и приетата на 11 март Декларацията за независимост, бе провъзгласена суверенна Република Крим, в състава на която влиза град Севастопол в качеството си на град с особен статут. На 18 март бе подписан договор между Руската Федерация и Република Крим за приемането на полуострова в състава на РФ. В съответствие с този договор в състава на РФ влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Веднага след това САЩ и Европейският съюз (ЕС) приеха пакет от санкции срещу Русия и Крим в опит да се противопоставят на това решение.
 

В полуострова бяха обявени и редица блокади. Първо от Киев спряха водоподаването към Крим през Севернокримския канал. В последствие бе спряно и транспортирането на стоки от Украйна. Заради санкциите и досега не работят платежните системи Visa и MasterCard. 

В нощта на 22 ноември 2015 година заради разрушаване на стълбовете на електропреносната мрежа, идваща от Украйна, полуостровът остана изцяло без ток.  Веднага след присъединяването на полуострова към РФ, властите в Киев веднага преустановиха и изплащaнето пенсиите и социални помощи към жителите на полуострова.
 

Проблемите, обаче, постепенно започват да се разрешават. Водоснабдяването вече е възстановено. В момента в канала се пренасочва вода от кримската река Биюк-Карасу. Няма и дефицит на продукти, тъй като украинските стоки постепенно бяха заменени с руски. Проблемът с енергоподаването бе решен на 2 декември миналата година, когато от Краснодарския край беше пуснатата първата линия на енергомоста. В последствие се изградиха още два подобни енергомоста, с което проблемът с тока бе напълно разрешен. Разплащането с карти също намери алтернатива, защото още през 2014 година в Русия се въведе новата национална разплащателна система - „Про 100", която напълно замени замени Visa и MasterCard.
 

Цялото това встъпление пишем с цел да опишем действителността в региона, за която рядко виждаме по телевизията и четем по сайтове и вестници. Интересното е, че уж най-големият радетел на човешките права - ЕС стана безучастен наблюдател на тяхното нарушаване. Санкциите бяха насочени единствено към Русия, но водата, токът, продуктите, пенсиите и социалните плащания бяха преустановени от страна на Украйна, застрашавайки живота на уж украинското население. Странно, след като държиш толкова много на жителите си, защо им причиняваш всичко това? Със спирането на всички битови и социални услуги не санкционираш Русия, а наказваш собствения си народ. По този начин дори се получи обратен ефект, защото помощта дойде от страна на Русия.
 

Колкото повече време минава, обаче, толкова повече Крим става по-руски. Въпреки че всички страни-членки на ООН не признават легитимността на кримския референдум, това не притеснява особено Русия. В Кремъл са на мнение, че е право на народа да се самоопредели и се позовават на прецедента с Косово, чиято независимост бе призната от редица страни и Международния съд на ООН, въпреки централната власт в Белград.
 

От този месец руският президент Владимир Путин подписа и указ, с който Крим вече стана част от Южния федерален окръг с център Ростов на Дон. Той ще бъде ръководен от Владимир Устинов, който до сега бе президентски пратеник в Южна Русия.
Тъй като анти-руските санкции не дадоха нужния резултат, вариантите за признаването на Крим остават два.
 

Единият е ЕС да преглътне хватката си от страна на САЩ и да признае, дори и мълчаливо, полуострова за руска територия. А това ще стане чрез премахване на санкциите, които са по-скоро в ущърб на самата Европа, отколкото на Русия. Другият е да се отиде на открита война за Крим, което обаче би било пагубно за целия свят. 

Ясно е, че Русия не иска война. Ако искаше война Путин и Шойгу щяха да изпратят танковете в Донбас отдавна и войната щеше да е приключила за няколко часа. Русия не иска и нова Студена война, защото няма полза от това. Но Русия няма да се откаже от Крим. 

"Крим вече не подлежи на никакви преговори. Всеки опит да се откъсне Крим от Русия ще бъде считан за атака срещу Русия по същия начин, ако бъде атакуван например Кремъл". Това категорично заявяват от Кремъл. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков пред Русия "въпрос за Крим не съществува, защото полуостровът е част от територията на Руската федерация".
 

Явно е, че и Европа не иска война. Затова и тя се опитва всячески да притисне Русия, пробвайки с всякакви други средства. Победата на Джамала на тазгодишния конкурс на Евровизия, нарушавайки дори правилата на конкурса, е явна провокация срещу Москва именно на темата Крим. Но и това не трогна особено Путин. Напротив, доста зрители дори се отвратиха от цялата тази политическа игра, разиграла се на сцената на най-големия музикален форум в Европа.
 

Политиката дори се премести и в сферата на спорта. Забраната на огромна част от руските спортисти да участват на Олимпиадата да не си мислите, че наистина е заради допинг? Ако е така, какво излиза? Че само руските спортисти вземат забранени субстанции, а всички останали не? Значи Шарапова пие мелдоний, а сестрите Уилямс имат мъжки тела по природа? Хайде, стига! 

Ясно е, че се правят всячески опити за натиск срещу Русия с всички възможни средства. Засега хубавото е, че средствата поне не са военни, макар че доста от прийомите са наистина грозни. Но както се вижда и тези мерки не дават нужния резултат, така че всичко върви към признаване на непризнатия Крим. 

Вече все повече гласове в тази посока се чуват в Европа, но дали от САЩ са на същото мнение? Единият кандидат-президент (Доналд Тръмп) вече обяви, че ако бъде избран, ще признае Крим за част от Русия. Другият (Хилари Клинтън) едва ли ще направи същото. 

Но едно е сигурно. Крим няма да бъде даден на никаква цена от Русия, въпросът е до какво ще доведе това. 

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар