Зима

Зима
Пролет

6 септември 2016 г.

Дванадесет прекрасни черноморски плажа в България

Тези 12 плажа са едни от последните сравнително запазени места
 
Българското Черноморие продължава да е едно от най-красивите места за почивка през лятото, въпреки хаотичния свръхрастеж и презастрояване в почти всички крайморски градчета и селца. 

Хотелите и безличните курорти буквално изяждат плажната ивица и природата, но все още има плажове и местенца, до които багерите не са се докоснали.

Тези 12 плажа са едни от последните сравнително запазени места, където можете да се насладите на една почивка с по-добра връзка с морето и природата. Красотата и богатството на българската природа също е и дълг и отговорност на всеки от нас – да я опазва и да я съхранява, да не ощетява земята и околните с небрежност или немарливост. Затова е важно не само да знаем къде все още е сравнително диво и чисто, но и да го запазим такова.

Корал

Плажът при къмпинг Корал може да се похвали с 800 метра красива плажна ивица с хубав пясък, дюни и сенчеста гора. Простира се на север до къмпинг Юг, където също е прекрасно място за къмпинг и слънчеви бани. Корал все още не е застроен, но все пак има заведения. Плажът е охраняем и достъпен с кола.



Силистар

Легендарният плаж на Силистар е любимо място на сърфистите у нас. Това е последният плаж в България преди Турция. Един километър плажна ивица, живописна гледка, фин златен пясък и разбира се, много вълни! Обявена е за защитена територия през 1992 г.

 
Резово

Намира се точно на границата с Турция. Красиво място с дива природа, все още незасегнато тежко от строителството на хотели и ламтежа за пари.



Лисичето блато (Алепу)

Намира се близо до Созопол, в южната част на Черноморието. Не точно плаж - Алепу е блато-лагуна, а името му идва от гръцки и значи „лисица“.

 
Аркутино

Още едно блато, срещу което се намира и един от най-красивите плажове на нашето море. Част от резервата „Ропотамо“, в който под защитата на закона се намират различни животински и растителни видове. От плажа Аркутино се открива чудесна гледка към остров Свети Тома. В района има застрояване, но за момента то не се разпростира до такава степен, че да ощетява сериозно почитателите на къмпингуването.



Маслен нос

Плажът при Маслен нос и известен с ослепителния си бял цвят и многото миди. Намира се в най-източния ръкав на Странджа.



Перла

Между Приморско и Маслен нос е плажът Перла, познат с прекрасния си фин пясък и широката брегова ивица.



Болата

Заливът Болата край нос Калиакра е единственият пясъчен плаж в този район. Представлява тясна клисура, който се врязва в брега и лиман, през който тече река. Мястото, в което тя се влива в морето, образува дивна лагуна.



Арапя

Между Лозенец и Царево се намира изящният залив на Арапя. Там има къмпинг, обграден с широколистна гора.



Дарданелите

Мястото, известно като Дарданелите, се намира до скалистите брегове на Варвара. Има добри условия за гмуркане.



Липите

Синеморец вече не е това, което беше, но все още там се намира един от малкото девствени плажове у нас. Той се нарича Липите и се достига само пеша. Сравнително недостъпен е, което е истинска радост за онези, които не се вълнуват от шезлонги и чадъри, а искат истински преживявания.



Иракли

Предпочитано място за любителите на дивата природа, но и на отговорното къмпиране, въпреки ограниченията, налагани от закона. Иракли все още може да предложи чиста вода и прекрасна природа. Намира се на десетина километра от Обзор. Близо е и село Емона, на което има пристанище и фар. От 1994 г. Иракли е защитена местност - природен резерват. Поради статута на местността на доста места там е забранено да се опъват палатки или да се пали огън.



Idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар