Зима

Зима
Пролет

24 септември 2016 г.

Първанов – перничанин в повече

Георги Първанов издигна Ивайло Калфин за президент, за да краде гласове от БСП – партията, която направи самия него президент...

Това казва всичко за характера и политическата чистоплътност на „Гоце”, който от влизането си в политиката до днес си остана дребен интригант. 


Секретен сътрудник на политическото задкулисие, който се правеше на офицер. Влиянието и възможностите на Първанов, станал по случайност президент, винаги са били силно надценявани. Той носи отпечатъка на посредствено село и нищо не е в състояние да го отлепи от него. Да мине в по-горни нива, да вдиша друг въздух. Неговият дискурс е битовата деструкцийка – да влезе с оградата си на метър в двора на съседа, да си отвърже кучето да му изяде кокошките, да пусне слух, че шурея краде от кооперацията и т.н. 

Перничанин в повече. Въпреки че десет години беше на върха на политиката на „Дондуков” 2, духом Георги Първанов си остана в Сирищник. Политическите му ходове не надхвърлиха рамките на маломерните мръсотии, които обаче могат и сериозно да навредят. Както в сегашния случай с издигането на Калфин за президент. Той няма абсолютно никакви шансове, но може да откъсне няколко процента от левицата, също както АБВ преди две години открадна около 4 % от БСП. В зависимост от кампанията и обстоятелствата тези гласове могат да се окажат решаващи. Чиста деструкция. Няма никаква позитивна политическа логика в издигането на Калфин, който на всичкото отгоре изгуби предишните президентски избори. Целта е ясна – да се омаломощи БСП в полза на ГЕРБ. Нищо друго. И това прави бившия лидер на тази партия и бивш президент на страната ни. Мерзост и тъпота.

След обявяването на Калфин Георги Първанов заяви: „Ивайло Калфин най-добре се вписва в представата за държавен глава. Ивайло Калфин е най-доброто, което българската политика в момента може да излъчи. И съм готов да споря с всеки, който твърди обратното, с аргументи – принципни, съдържателни, идейни, личностни и всички възможни“.

Това каза Първанов на 16 септември. Щом като толкова е навит, нека го пуснем да поспори със самия себе си. Ето какво казва Първанов само месец по-рано, на 18 август: „Имаме всички аргументи да подкрепим ген. Радев, защото той е една силна, убедителна кандидатура като професионалист, като гражданин, като голям български патриот, като човек. С други думи, е печеливша кандидатура и като възможност – добър президент”.

Това са суперлативите на Първанов за кандидатурата на БСП Румен Радев в отговор на въпрос дали АБВ ще подкрепи ген. Радев. Не само, че го подкрепиха, но го направиха и с апломб във всички медии, опитвайки се съвсем откровено да внушат, че Радев е по-скоро тяхна кандидатура.

Ето няколко произволни цитата от рейда на Георги Първанов и Румен Петков в медиите малко преди и веднага след номинацията на ген. Радев.

Георги Първанов, 3 август: „Румен Радев е генерал на духа, Бойко Борисов е уплашен от такъв тип кандидатура. Аз го направих генерал, но виждам, че Бойко Борисов е много притеснен и уплашен от такъв тип кандидатура. Румен Радев е генерал на духа, а не на службата. Има едни измислени генерали в българската политика. Бих се радвал, ако събитията се стекат да работим с ген. Румен Радев, той е почтен човек, високообразован”.

Румен Петков, 11 август: „Ген. Румен Радев знае какво е държавност, какво е отговорност. Трябва да кажа веднага – един без съмнение почтен, достоен български генерал. Но и човек с много висок интелект. Аз съм имал шанса да го слушам пред аудитория, впечатлява”.

Георги Първанов, 18 август: „Гласувахме номинацията за президент на предстоящите избори от името на партия и коалиция АБВ. Това е ген. Румен Радев. Това е номинация и кандидатура на широка лява, патриотична, центристка коалиция, която вече в значителна степен се оформя“.

Румен Петков, 19 август: „Генерал Радев е много силна кандидатура и аз мисля, че той е фаворитът в предстоящите президентски избори. Трябва да кажа, че лично аз съм много впечатлен от линията, която генерал Радев има за развитие и възстановяване авторитета на президентската институция, от една страна, но от друга страна, за много широките му познания. Аз мисля, че генерал Радев, както казах, е доказано институционално мислещ човек – човек, който е управлявал ресурси в много критични ситуации. Много се надяваме, че ръководството на БСП ще намери и силите, и средствата в кампанията да се влезе максимално консолидирано. Ние от АБВ ще го направим по най-силния и достоен начин, какъвто заслужава и генерал Радев, какъвто заслужават и българските граждани. Ние сме убедени, че всички българи трябва да имаме възможност за информиран и достоен избор. Този достоен избор е изборът на генерал Радев. Ще направим всичко възможно да проведем една позитивна, отговаряща на очакванията на гражданите кампания”.

Ако това е позитивизмът на Първанов и Петков, какви ли са мащабите на негативизма им. Във всеки случай и двамата лъжат като цигани и въобще не им пука, че онова, което са говорили едва вчера, е точно обратното на това, което говорят и вършат днес. Ако Радев е бил кандидат като слънце преди някакви си двадесетина дни, какво налага издигането на Калфин днес? Само защото коалицията с БСП не се е получила. Та нали президентът е на всички граждани, които заслужават достоен държавен глава, както казва Румен Петков. Какво значение има дали този достоен президент ще бъде подкрепен от коалиция или от отделна партия? Разбира се, че въпросът е риторичен.

В нормалните страни след подобно безобразие извършилите го напускат моментално политиката. Тук нещата стават по-бавно, но Георги Първанов със сигурност е пътник от голямата игра. АБВ умря и повече няма да влезе в парламента, Корнелия Нинова се усети навреме и не го пусна да й вземе партията, а след номинацията на Калфин не виждам с какво още Първанов може да бъде полезен на Борисов, който по навик ще го захвърли като употребен парцал. 


И това ще бъде справедлив край за неговото дълго, но за сметка на това скучно присъствие в българската политика.


Явор Дачков, в. "Галерия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар