Зима

Зима
Пролет

26 септември 2016 г.

Боряна Димитрова: Не с всяко име победата на ГЕРБ е гарантирана на втория тур

"Предстои интересна кандидат-президентска битка. Сигурно е, че българският президент ще бъде избран с балотаж. Интригата е само за второто място на първия тур."
 
Това каза пред БНТ социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. 

Според нея, БСП е фаворит в битката за второто място, тъй като столетницата има най-висока електорална тежест спрямо другите претенденти, но пък Татяна Дончева и Красимир Каракачанов от Патриотичния блок имат стабилен висок рейтинг и това прави изборите оспорвани.

“Не с всяко име победата на ГЕРБ е гарантирана на втория тур. Има много възможности за електорална динамика в зависимост от личността, която партията ще номинира за свой кандидат“, предупреждава социологът. 


„До края на август месец стратегията на ГЕРБ да не обяви кандидата си, изглеждаше печеливша, тъй като това позволи на управляващата партия да види какви са кандидатите в другите политически сили и политическият пейзаж преди изборите да стане по-ясен и по-релефен – кой, къде, с какви съюзи ще се яви. Не само позволи да се видят какви са съюзите, но липсата на кандидат, срещу когото да успеят да изградят своята кампания, предизвика и разпадането на тези съюзи“, припомня Димитрова.

„Поради липсата на най-силния опонент това катализира раздори в другите политически сили. Нито една политическа сила не остана встрани от един процес на вътрешно напрежение. Не бих казала, че отлагането на обявяването на кандидатурата работи от началото на септември в полза на ГЕРБ, защото все по-силно става недоумението на хората – имат ли митичен силен кандидат, който може да се яви в последния момент, или става въпрос за стъписване и неяснота в редиците на партията“, добавя социологът.

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер (32.6%). Лидерът на "Движение 21" и кандидат за президент Татяна Дончева печели дивиденти, като остава в страни от раздорите на бившите си съпартийци и одобрението й се покачва до 21.9%. Красимир Каракачанов пък е трети сред най-харесваните политици с 20% доверие. Очаквано Местан е на дъното на класацията с 2,1%.

„Не винаги президентите у нас са се избирали с подкрепата на ДПС, но има страх у българските политици, че трябва да си я осигурят, за да спечелят. Добре е да си осигурят подкрепата на широк кръг граждани, включително и на българските турци, а не да имаме сключването на определена договорка с ДПС“, каза още Боряна Димитрова.


Боряна Димитрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар